„Energiahinnad regioonis jätkasid teises kvartalis uute rekordite purustamist, mis hoiab tarbijaid ja tööstust üle Euroopa tugeva surve all. Euroopa riikide soov loobuda Venemaa gaasist ja naftast suunab otsima uusi ja alternatiivseid lahendusi. Energiakriisi ainus pikaajaline ja toimiv lahendus seisneb elektrifitseerimises, mille käigus taastuvelekter asendab fossiilseid energiaallikaid, nagu mootorikütuseid transpordis või maagaasi soojusenergia saamisel. Mida rohkem suudame turule pakkuda rohelist elektrit, seda vähem sõltume ebakindlatest ja kallitest fossiilkütuse tarnetest,“ selgitas Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas.

Enefit Greeni 2022. aasta II kvartali konsolideeritud äritulud küündisid 47,3 miljoni euroni ja kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas 51%, 30,7 miljoni euroni. Grupi puhaskasum kasvas aastaga 80%, olles aruandeperioodil 16,9 mln eurot. Puhaskasumi kasvule aitasid Enefiti sõnul enim kaasa elektri kõrged turuhinnad, aga ka vähenenud netofinantskulud. Samal ajal vähendas puhaskasumi kasvu 4,3 miljoni euro võrra suurenenud tulumaksukulu, mis oli seotud Eestis teenitud kasumist dividendide maksmisega.

Müügitulusid mõjutas enim Nord Pool (NP) Eesti elektrihindade kasv, suurendades tulusid ligikaudu 11,5 mln euro võrra. Nord Pool Eesti keskmine turuhind oli 2022. aasta ja 2021. aasta I kvartalis vastavalt 142,0 €/MWh ja 54,6 €/MWh. Grupi Eesti tootmisüksuste arvutuslikud müügihinnad olid neil perioodidel 115,9 €/MWh ja 45,0 €/MWh.

Enefiti sõnul on arvutuslik müügihind madalam NP keskmisest turuhinnast, kuna tuulepargid ei tooda iga tund sama palju elektrit ja tulemuses on arvestatud ka turuhinnast madalama fikseeritud hinnaga pikaajalisi elektrimüügilepinguid. Tuuleolud olid II kvartalis võrreldavad mullustega ja nende mõju oli elektrienergia tootmistulemustele seetõttu võrdlemisi neutraalne.

Soojusenergia toodang kasvas 4% ja müüdud soojuse hind tõusis 8% võrreldes võrdlusperioodiga.

Muid äritulusid mõjutas 2022. aasta II kvartalis enim Eesti tuuleparkide taastuvenergia tasu vähenemine kvartalite aastases võrdluses 0,9 mln eurot. 2022. aasta aprillis lõppes Tooma esimene toetusperiood ja samuti on lõppenud Aulepa tuulepargi esimesena valminud osa (39 MW) toetusperiood 2021. aasta juulist.

Enefit Green ehitab Eestis, Leedus ja Soomes korraga nelja uut tuuleparki ning kolme päikeseparki Eestisse ja Poolasse. Investeeringud neisse ulatusid kvartalis umbes 40 miljoni euroni. „Taastuvelektri kasutuselevõtu kiirendamiseks ja süsinikujalajälje vähendamiseks regioonis neljakordistame 2026. aastaks tänase tootmisevõimsuse umbes 1900 megavatini. Investeerime selleks uutesse arendusprojektidesse ca 1,5 miljardit eurot.“

Kõige hiljutisem kasvuplaani elluviimise samm on Tootsi tuulepargi omandamine. Ettevõte plaanib Tootsi ja Sopi tuulepargi samal ajal välja ehitada ja kahekordistada Eesti tuuleelektri praegust toodangut. Mõlemad tuulepargid kokku toodavad 235 MW elektrit. Kasvustrateegia elluviimist toetab samuti 32 MW võimsusega Purtse päikesepargi rajamine. Koos lähedusse ehitatava tuulepargiga saab sellest Eesti esimene hübriidpark suures mahus elektri tootmiseks.