Ukraina sõda on kiiresti süvendanud üleilmset nafta- ja gaasipuudust, mis on pannud Venemaa oma tarnetega poliitilisi mänge mängima ja viinud hinnatõusuni. Samal ajal kui lihtinimesed maadlevad suuremate energiaarvetega, lõikavad kriisist kasu paljud ettevõtted.

Maailma neli suurimat energiaettevõtet – Exxon, Chevron, Shell ja TotalEnergies – teenisid viimases kvartalis kokku ligi 51 miljardit eurot, mis on peaaegu kaks korda rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

„Nende liigne ahnus karistab vaesemaid ja haavatavamaid inimesi,“ ütles Guterres. „Kutsun kõiki valitsusi üles ülisuuri kasumeid maksustama ja kasutama saadud tulu kõige haavatavamate inimeste toetamiseks sel raskel ajal.“

Riigid pole väga huvitatud

Eelmisel kuul kiitis Suurbritannia heaks 25-protsendilise „ootamatu maksu“ energiaettevõtetele. Valitsuse sõnul laekub selle tulemusel umbes 25 miljardit naela, millega kompenseeritakse kodumajapidamiste suurenenud elektriarveid.

Samuti on näiteks Itaalia kehtestanud sarnase maksu.

Mitu riiki pole sellega aga nõus. Prantsuse valitsus lükkas hiljuti energiaettevõtete maksustamise plaani tagasi ja ka USAs pole poliitikud sellest huvitatud. Frank Macchiarola, USA naftainstituudi asepresident, ütles, et keskenduda tuleks hoopis ameeriklaste energiavarustuse suurendamisele ja kulude vähendamisele.

„Uute maksude kehtestamine toimib täpselt vastupidi ja ainult pärsib investeeringuid ajal, kui neid kõige rohkem vajatakse,“ ütles ta.

Guterres hoiatas, et kõrgetel energiahindadel on laiaulatuslikud tagajärjed, kuna kodumajapidamised ja kogu maailma valitsused on tugeva surve all. „Paljud arengumaad, kes upuvad võlgadesse, kellel pole võimalik finantsabi saada ja kes näevad veel vaeva koroonapandeemiast taastumisega, võivad lihtsalt pankrotti minna,“ ütles ta.

„Näeme juba majandusliku, sotsiaalse ja poliitilise murrangu kohta märke, mis ei jäta puutumata ühtegi riigi,“ lubas Guterres.