Eelmises kvartalis aset leidnud järsk, kuid lühiajaline nõudluse kasv on nüüdseks peatunud. Teisisõnu vähenes võrreldes eelmise kvartaliga väljastatud pangatähtede arv 20% ja nende väärtus 19%. Enim väljastati 50-euroseid pangatähti.

Käesoleva aasta II kvartalis tagastati Eesti Panka 141 miljoni euro väärtuses pangatähti. Sorteerimise käigus hävitati 0,9 miljonit käibekõlbmatut pangatähte. Ülejäänud pangatähed suunati tagasi ringlusesse.

Eesti Pank väljastas 2022. aasta II kvartalis ringlusesse 2,9 miljoni euro väärtuses käibemünte ning neid tagastati 1,3 miljoni väärtuses. Enim väljastati 1- ja 2-sendiseid münte, mille osakaal väljastatud müntide koguarvus moodustas 44%. Münte saab mündimasinate kaudu oma pangakontole kanda 16 asukohas üle Eesti.

Sularaha võeti rohkem välja
Sularahaautomaatidest võeti 2022. aasta II kvartalis raha välja 6,6 miljonil korral ja enam kui 1,06 miljardi euro vääruses. Aastavõrdluses suurenes pangaautomaadist välja võetud sularaha maht 14% võrra, kuid tehingute arv jäi aastatagusega võrreldes samaks. Sularaha sissemaksetehinguid tehti II kvartalis 531,1 miljoni euro väärtuses. Seda on 8,8% enam kui aasta tagasi.

II kvartali seisuga oli Eestis 666 sularahaautomaati, neist 250 sularaha sissemaksevõimalusega. Peale sularahaautomaatide saab sularahatehinguid teha ka 27 pangakontoris.

Eesti krooni sularaha vahetamine
Eesti Pank vahetab endiselt Eesti krooni pangatähti ja münte eurodeks. 2022. aasta II kvartalis tehti Eesti Pangas 216 kroonisularaha vahetustehingut 59 180 euro väärtuses. Hetkeseisuga on ümber vahetamata veel 44,1 miljoni euro väärtuses kroonisularaha: 28,4 miljonit pangatähte (37,4 miljoni euro väärtuses) ning 319,4 miljonit münti (6,7 miljoni euro väärtuses). Huvi kroonide ümbervahetamise vastu on viimastel aastatel olnud väga väike. Osa kroonisularahast on aja jooksul ka kadunud või hävinenud.

Eesti Panga sularahaekspertiis
Eesti Pank vahetab ümber rikutud ja kahjustada saanud europangatähti ja -münte. 2022. aasta II kvartalis tehti 41 ekspertiisi, mille käigus analüüsiti 305 pangatähe ehtsust ja määrati kahjustuse ulatus. Ümber vahetatakse pangatähed, millest on säilinud enam kui pool. Kahjustatud pangatähed kõrvaldatakse ringlusest ning hävitatakse. Teises kvartalis registreeriti Eesti kohtuekspertiisi instituudi andmetel Eestis 29 võltsitud europangatähte, millest suurem osa olid 20- ja 50-eurosed kupüürid. Samal perioodil tuvastati ka 27 mündivõltsingut.