Tarbijahindade tõus saavutab uusi rekordeid ja euroala kiireim on see Balti riikides. Riikides, kus hinnakujundus on paindlikum ja lepingud lühiajalisemad, jõuavad hinnamuutused kiiremini kohale. Osas Euroopa riikides on energiahindade tõus kodutarbijatel olnud üpris tagasihoidlik. Sinna kandub kõrgem hinnatase pikema viitajaga.

Inflatsioon on globaalses plaanis osutunud üle ootuste kiireks ja see tähendab ühtlasi riikide keskpankade jõulisemat sekkumist majandusse baasintresside tõstmise kaudu. See juhtub aga ajal, kui maailmamajanduse kasvuväljavaated on hapraks muutunud. Turuosaliste suurenenud kartus võimaliku majanduslanguse ees on hakanud avalduma osa tooraine odavnemises. Tarbijad tunnetavad seda esmajoones kütusehindade alanemises juunikuiselt kõrgtasemelt.

Baltimaades kahekordistub elektri hind

Euroopa majanduse väljavaadet mõjutavad aga suuremal määral kasvanud gaasivarustuse riskid ja sellest tulenev gaasi hulgihindade tõus. Soodsate juhitavate elektritootmisüksuste vähesuse tõttu kujundavad gaasielektrijaamad elektri hinda, mille tulevikutehingute hinnad ronivad algavaks sügiseseks ja talviseks perioodiks üha kõrgemale.

Soome ja Baltimaade piirkonna elektridefitsiidi tulemusena, kus oma osa on ka Vene elektri impordi piiramisel, kujuneb elektri börsihind pea kaks korda kõrgemaks võrreldes eelmise aasta detsembrikuu tipuga. Arvestades, et elektrihinnaindeks sõltub tarbijakorvis suures osas börsihinnast ning et gaasi kõrged hulgihinnad avalduvad kodutarbijate arvetel sügisel, siis on inflatsiooni kõrgtase meil lükkunud aasta teise poolde.

Teenuste ja tööstuskaupade hinnamuutused viitavad sellele, et hinnatõus muutub üha laiapõhjalisemaks. Sisendite kallinemine ja tugev nõudlus kergitavad teenuste hindu, see kiirenes juulis pea 13 protsendini. Kui üürihindades toimus hüpe kevadel, siis mitu vaba aja ja reisimisega seotud teenust on hoogsalt kallinenud eelkõige viimastel kuudel. Puhkusepaketid on kallinenud kolmandiku ja majutus viiendiku võrra.

Kuigi majanduse jahenemine peaks lähiajal osas sektorites hinnasurvet piirama hakkama, kasvatab majapidamiste kulutusi see, et osa energiakandjate kallinemine jätkub. Inflatsiooni pidurdumist võiks praeguste futuuride pealt oodata järgmisel kevadel.