Seda, et Eestis on elanikud harjunud e-riigiga ja ajavad ka oma rahaasju elektrooniliselt, kinnitab asjaolu, et 99% Eestis tehtavatest pangatoimingutest tehakse digitaalselt. Täna on selleks peaaegu igal kodumaa pangal koguni oma äpp, mis võimaldab kiirelt makseid teha või oma pangakonto jääki näha.

Kasvava rahateadlikkuse ja finantskirjaoskuse valguses on aga Vitali Donskoi sõnul muutumas üha populaarsemaks ka muud rakendused, mis võimaldavad paremini rahaasju planeerida – näiteks säästmise, sooduskampaaniate ja finantsplaneerimisega seotud äpid.

1. Esmalt saa ülevaade oma kuludest

Üks esimesi olulisi samme oma rahaasjade korrastamisel ja juhtimisel on saada kõigepealt ülevaade sellest, kuhu ja kui palju raha igapäevaselt kulub. Üldjuhul võimaldavad pankadega seotud äpid saada konto väljavõtte abil sellest hea arusaama. Küll aga ei ole Donskoi sõnul igal pangal olemas võimalust liigitada automaatselt kulusid kategooriate kaupa – näiteks söömisega, kütusega või vaba ajaga seotud kulude lõikes.

„Seepärast on tänaseks kogunud miljoneid kasutajaid sellised rakendused, mis võimaldavad kas siis ise oma kulud käsitsi sisestada ja kategooriate kaupa neid analüüsida või koguni ühendada rakendus oma pangakontodega ja andmed automaatselt äppi üle kanda,“ kirjeldab Donskoi ning toob näitena välja sellised rakendused nagu AndroMoney, Revolut või Curve. Ülevaade võib vahel olla koguni üllatav või šokeeriv, kuid annab hea stardipositsiooni, kust edasi liikuda ja plaani raha kokkuhoidmiseks paika panna.

2. Säästukonto omamine peaks olema igaühe eesmärk

Paljud finantsgurud õpetavad, kui oluline on tekitada endale säästudega n-ö meelerahukonto, mis võimaldab hakkama saada sinna paigutatud rahavarudega ka siis, kui saabub ootamatuid kulutusi. Rahatarkust jagava Kristi Saare sõnul võiks sellise meelerahukonto suuruseks olla vähemalt ühe kuu kulutuste summa, aga võimalusel ka rohkem.

Et selline kogumine säästukontole põnevamaks muuta, soovitab Donskoi võtta appi mõni rakendus, mis raha kogumise mänguliseks teeb. „Kõige lihtsam on luua endale täiendav pangakonto, seada endale igal kuul eesmärk sinna kantava summa osas ning hoida siis äpi abil silma peal sellel, kuidas raha sel kontol kasvab. Samas on võimalik olla ka mängulisem ning võtta appi näiteks Simple piggy bank rakendus ja selle abil iga säästudeks läinud panus mänguliselt üles märkida,“ jagab Donskoi nippe võimalustest, mis on olemas mobiilide äpipoodides.

3. Avasta uusi nutikaid säästuvõimalusi

Raha säästmise rakendusi otsides tasuks Donskoi soovitusel vaadata pisut kaugemale ainult finants-teemalistest äppidest – tegelikult leidub tema sõnul nutikaid võimalusi säästmiseks ka paljude teiste rakenduste abil. „Näiteks paljudel juhtudel rakendub äpi kaudu e-poodidest kaupu ostes soodushind või saab äpi ettenäitamisel ja sellega koodi skanneerimisel soodustust ka füüsilisest poest,“ toob ta näiteid, viidates Maximale, Hesburgerile ja teistele.

„Samuti võib leida Bolt Foodi äpi kaudu ülevaate oma piirkonna toidupoe soodustustest ning lühikese kehtivusajaga kaupadest, mille puhul rakenduvad suured soodustused,“ kirjeldab ta ja lisab, et kuponge ja soodustusi tasub otsida ka teiste valdkondade teenusepakkujatelt. „Ei tasu unustada ka oma koduteenuste pakkujate kulude analüüsimist mõnes finantsrakenduses, sest alati võib leiduda soodsamaid teleoperaatoreid, elektri- või internetipakette, mille arvelt säästetud raha hoopis meelerahukontole lisada.“