Elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse muutmise eelnõu kohaselt saavad kodutarbijad võimaluse osta elektrit universaalteenusena ning paika pannakse ka alused selle hinna määramiseks.

Järvan rääkis, et praegu lõppfaasis olev eelnõu puudutab kodutarbijaid, kelle hulka kuuluvad ka korteriühistud, kuid lähtuvalt Euroopa Liidu riigiabireeglitest ettevõtteid selle meetmega ei aidata. Universaalteenuse saamiseks ei pea inimene olema Eesti Energia klient.

„Selle seaduseelnõuga kohustame Eesti Energiat kui elektritootjat pakkuma universaalteenust, aga müüjad on mitmed turuosalised ja ka nemad saavad pakkuda oma tarbijatele universaalteenust,“ selgitas Järvan. „Nemad ostavad Eesti Energialt tootmist ja müüvad edasi kodutarbijale. Läbi oma senise elektrimüüja saab ka seda teenust hankida.“

Ministri sõnul saavad elektrimüüjad ka oma marginaali küsida ja kasumita nad ei jää, kuid turg töötab ja küllap proovivad elektripakkujad siis üksteist üle trumbata.

Eelnõu võimaldab universaalteenusele üle minna ka pika tähtajaga sõlmitud lepingute puhul ning sätestab, et kui universaalteenus lõpeb, jätkab leping kehtimist.

Kui mõni elektrimüüja ei soovi universaalteenust pakkuda ja klient on sunnitud lepingu üles ütlema, ei tohi müüja Järvani sõnul leppetrahvi küsida.

Loe pikemalt ERRi portaalist.