Reuters on varem teatanud ühest suuremast India kivisöetehingust, mis hõlmas Hiina jüaani, kuid tolliandmed rõhutavad, et mitte-dollarites arveldamine on muutumas tavaliseks.

India on alates sõja algusest suurendanud oluliselt Venemaa nafta ja kivisöe ostmist, aidates seeläbi kaitsta Moskvat sanktsioonide mõju eest ning võimaldades New Delhil saada toorainet teiste riikide tarnetega võrreldes soodsamalt. Juulis sai Venemaast India suuruselt kolmas söetarnija, import kasvas juuniga võrreldes üle viiendiku, ulatudes rekordilise 2,06 miljoni tonnini.

Juunis tasusid India ostjad vähemalt 742 000 tonni Venemaa kivisöe eest USA dollari asemel muus valuutas, selgub India kaubandusallika poolt tollidokumentide põhjal koostatud ja Reutersile edastatud tehingukokkuvõttest, mis moodustab 44% selle kuu 1,7 miljoni tonni suurusest Venemaa impordist.

India terase- ja tsemenditootjad on viimastel nädalatel ostnud Vene kivisütt AÜE dirhami, Hongkongi dollari, jüaani ja euro eest, selgub tollidokumentidest. Juunis moodustas jüaan 31% ja Hongkongi dollar 28% mitte-dollarites tehtud maksetest Venemaa kivisöe eest. Euro moodustas vähem kui veerandi ja emiraadi dirham umbes kuuendiku. India rahandusministeerium ja reservpank pole dokumente kommenteerinud.

India reservpank on kiitnud heaks kaupade eest tehtavad maksed India ruupiates, mis eeldatavasti suurendab kahepoolset kaubavahetust Venemaaga oma vääringus. Kaupmeeste sõnul on USA dollar olnud India kaupade impordis domineeriv valuuta ja moodustab suure osa riigi välisvaluutareservidest.

Dollari hoidmine

Kaks India kauplejat, kes ostavad kivisütt kodumaiste klientide jaoks, ning Euroopa kaupleja, kes tegeleb Venemaa kivisöega, sõnasid, et ootavad mitte-dollarites tehtavate tehingute osakaalu suurenemist, kuna pangad uurivad võimalusi, kuidas kaitsta end edasiste karmimate sanktsioonide eest. Vene kivisöe ostmine USA dollaritega pole India firmade jaoks ebaseaduslik.

Reuters kontrollis tollidokumente nelja laeva kohta 11-st juunis esitatud Venemaa kivisöekaubanduse aruandest, mille esitas üks kaubandusallikas, mis näitas, et maksed tehti RMB, euro ja Emiraadi dirhami abil. Veel kolmele laevale maksti Hongkongi dollarit ja jüaani kasutades, kinnitasid kaks tehingutega kursis olevat kaubandusallikat. Konkurent Arcelormittal Nippon Steel India saatis 15. juuni tollidokumendi kohaselt 35 000 tonni Venemaa antratsiiti euroga.

Mitte-dollarite import jätkus ka juulis

Kahest India tollidokumendist oli näha, et India ettevõtted on nõus maksma Venemaa kivisöe eest Hongkongi dollarites ja Emiraadi dirhamis.

20. juulil dateeritud tollidokumendi järgi importis India ettevõte JK Lakshmi Cement 10 000 tonni Venemaa termosütt puistlastilaevaga Ada. Arve summaks oli 14,62 miljonit AED (3,98 miljonit dollarit) ja tehingu sooritamist hõlbustas kaupleja Swiss Singapore.

India söekaupleja Chettinad Logistics importis 25 000 tonni Venemaa soojasütt Singapuri ettevõtjalt Avani Resources ja maksis Hongkongi dollarites, nagu selgub ühest teisest 20. juuli tollidokumendist.