Investeeringuteks on vaja raha ja tootmisseadmete hinnad püstitavad rekordeid. Seadmete soetamise kulusid ei ole maksejõulisel ettevõttel mõistlik kogu ulatuses omavahenditest katta. Liisinguintressid on Ingo Põderi sõnul endiselt madalal ja isegi lähiaastateks prognoositud baasintressi tõusu arvestades on liisingfinantseerimise aastane kulu (3–5%) kordades madalam kui omanikulaen (10–15% aastas) või omakapitalilt oodatav tootlus (15–25% aastas).

Bigbanki juhatuse liige ja ettevõtete panganduse valdkonna juht Ingo Põder

Liising on mõistlikuim finantseerimisvõimalus

Tasub mõelda ka sellele, et seadmete väljaost või suur esmane sissemakse viib käibest välja raha ja ebapiisav likviidsus võib hakata piirama igapäevast majandustegevust. Käiberaha puudumisel võib jääda soetamata hea hinnaga materjal või tuleb tellimuse vastuvõtmine edasi lükata, sest tellimuse täitmiseks ei ole ettevõttel raha. Reeglina kasutatakse tootmisseadmeid mitmeid aastaid ja ettevõtte vajadused võivad aja jooksul muutuda, mis jällegi toetab pigem mõtet tasuda kallite tootmisseadmete eest pika aja jooksul, selle asemel et need kohe välja osta. Esmase sissemakse ehk omaosaluse määr Bigbanki seadmeliisingul sõltub peamiselt seadme järelturust ja likviidsusest, kuid jääb reeglina vahemikku 15–25%.

Eritingimused, mis teevad Bigbanki pakkumise paremaks

Liisingu kuumakse sõltub Põderi hinnangul kõige enam liisingu summast ja liisinguperioodi pikkusest, intressimäära mõju kuumaksele on suhteliselt väiksem. Bigbanki seadmeliisingu eripäraks on võimalus jätta ka kapitalirendi vormis liisingul lepingu lõppu jääkväärtus. Kapitalirendi puhul saate pärast liisingumaksete tasumist seadme omanikuks. Jättes lepingu lõppu jääkväärtuse, saab vara lõpliku väljaostu lükata veelgi kaugemale tulevikku ja kuumakseid oluliselt vähendada. Ka alustav või väiksema käibega ettevõte saab sellisena soetada endale tootlikuma või moodsama seadme, sest liisingumaksed on jõukohased. Kui suure jääkväärtuse lepingu lõppu jätta saab, sõltub lepinguperioodist. 48-kuulisel lepingul võib jääkväärtus olla kuni 35% vara maksumusest, 72-kuulisel lepingul seevastu 20% vara maksumusest.

Oluline konkurentsieelis on seegi, et erinevalt teistest liisingupakkujatest, kelle minimaalne tehingusumma algab 5000 või 10 000 eurost, on Bigbanki seadmeliisingu miinimumsumma vaid 2000 eurot.

Liisingut saab ka kasutatud seadmetele

Alati ei pea vaatama ainult uut tehnikat või seadmeid, liisingut saab ka kasutatud varale. Tänapäevased korralike tootjate seadmed, mida on hästi hooldatud, kestavad kaua, mistõttu tasub väiketootjal vaadata ka kasutatud seadmeid, mis intensiivses või suurtootmises enam kasutust ei leia. Bigbankis pakutakse soodsaid liisingutingimusi eelkõige sellisele kasutatud varale, mis liisinguperioodi lõpuks ei oleks rohkem kui 18 aastat vana ja millel taotluse esitamise hetkel alles veel vähemalt 50% kasulikust elueast, mida mõõdetakse varast sõltuvalt töötundides või läbitud kilomeetrites.

Seadmeliising on Bigbank ASi osutatav finantsteenus ja selle taotlemiseks saab täita liisingutaotluse Bigbanki kodulehel või edastada liisingusoovi otse vara müüjale. Taotlusele lisage vara müügipakkumine ja müüja kontaktid. Andmed olemasolevate finantskohustuste kohta saab esitada taotlusel.

Bigbankis ei ole alustavale või väikeettevõtjale kehtestatud nõuded ülemäära kõrged. Liisingut võib tulla taotlema ka üksnes kuus kuud tegutsenud ettevõte või füüsilisest isikust ettevõtja, kellel müügitulu ja laekumised klientidelt võimaldavad liisingumakseid tasuda. Vastuse taotlusele koos soovitusega edasisteks sammudeks saab ühe tööpäeva jooksul taotluse esitamisest.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge tingimustega ja vajadusel konsulteerige asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid