Käibena läks tänavu esimesel poolaastal kirja 363 188 eurot, mis on mullusega võrreldes ligi veerandi võrra väiksem. Ettevõtte sõnul lisandus sellele veel 89 094 eurot, mis istub bilansis real nõuded ja ettemaksed.

„Airoboti äritegevuse eripärast tulenevalt on just kinnitatud tellimuste maht kõige adekvaatsemaks tegevusmõõdikuks, kuna see iseloomustab kõige paremini ettevõtte kasvu. Eelneva põhjuseks on asjaolu, et käive tekib kasvust ajalise viibega – kuigi seadme müügitehing on toimunud juba esimese poolaastas, toimub selle tarne sageli teises poolaastas. Seetõttu võimaldab ettevõtte äritegevuse kasvu kõige paremini reaalajas jälgida just kinnitatud tellimuste maht,“ selgitab ettevõte.

Airobot Technologies 2022. aasta esimese poolaasta kinnitatud tellimuste maht oli 499 956 eurot, mis kasvas võrreldes 2021. aasta esimese poolaastaga 3,25 korda.

Airobot Technologiesi esimese poolaasta kahjum oli 233 974 eurot (2021: -86 924 eurot). Tegeliku kahjumi hindamiseks tuleks ettevõtte sõnul sellest summast maha arvata bilansis ettemaksetena kajastuv 89 094 eurot, mis teeb I poolaasta kahjumiks 144 879 eurot. Arvestades maha ka ühekordse IPO kulu summas 83 817 eurot, on tegelik tegevusest tulenev kahjum 61 062 eurot, mis vastab ettevõtte sõnul planeeritule.

IPO tutvustuses prognoosis Airobot 2022. aasta ärituludeks 955 563 eurot ning kulumieelseks kahjumiks (EBITDA) -84 721 eurot.

Ebakindlate tarneahelate riskide maandamiseks ja 2023. aasta müügitellimuste täitmise ettevalmistamiseks on Airobot teadlikult soetatud laovarud (summas 285 773 eurot) kriitilistest komponentidest, mis maandavad tellimuste täitmise riski.

„Liigume planeeritud graafikus planeeritud tegevustega. Müügimahtude kasvu toetavad inimeste suurenenud teadlikkus tervislikust sisekliimast ja ventilatsioonile seadusandlusega esitatud nõuded. Energiahindade tõusuga seoses soojustatakse hooneid ja valitakse teadlikult energiatõhus soojustagastusega ventilatsiooniseade,“ ütles Airoboti juht Heiki Aulik.

2022. aasta 2. poolaasta tegevusplaanid

Oma turupositsiooni kasutades on ettevõte panustanud ja panustab ka edaspidi aktiivselt uute toodete ja uute tootesegmentide arendusse, mis annab tugeva müügikasvu eelduse ka tulevikuks, ütles Aulik. 2022. aasta teisel poolaastal toob Airobot turule uue ventilatsiooniseadme mudeli suurematele eramutele ja äripindadele, mille osas on turul Auliku sõnul madal pakkumine ja millel ettevõte näeb tugevat ekspordipotentsiaali. Uue tootega siseneb Airobot uude kliendisegmenti.

Tooteportfelli laiendamine ja uude kliendisegmenti sisenemine omakorda annab Airobotile Auliku sõnul eelduse saavutada seatud käibe-eesmärgid ning maandada tururiske. Airobot tegeleb pidevalt turu ja oma tooteportfelli analüüsi ja arendamisega eesmärgiga tagada innovatsioon ja ärimahtude kasv, märgib Aulik.

Müügi kasvu näeb Airobot Technologies AS lisaks eraklientidele tugevamalt ka ärikliendi poole pealt. Ettevõte on laiendanud müügitiimi ja keskendub aktiivsemale koostööle kinnisvaraarendajatega, majatootjatega ja ventilatsioonisüsteemide paigaldajatega. 2022. aasta esimese poolaasta üks suuremaid ventialtsiooniseadmete tarneid oli Liveni Iseära uusarendusse.

Airoboti aktsiad hakkasid First Northi alternatiivturul kauplema veebruari alguses ning sellest ajast alates on need langenud 29% ning maksavad 4 eurot.