Tõenäosus, et Euroala majandus kahaneb kaks kvartalit järjest, on tõusnud 60 protsendini, võrreldes 45 protsendiga eelmises uuringus ja 20 protsendiga enne Venemaa sissetungi Ukrainasse. Saksamaa majandus, mis on majandusbloki suurim ja üks kõige enam Venemaa gaasitarnete kärpimise suhtes ohustatud riikidest, jääb tõenäoliselt juba sellest kvartalist alates seisma, kirjutab Bloomberg.

Elukalliduse tõus kahjustab lehe sõnul euroala ettevõtteid ja majapidamisi ning aasta viimaste kuude poole liikudes hinnatõusu oht suureneb. Lisaks süvendavad tarneprobleeme põuad, mis on sel suvel viinud Euroopa jõgede veetaseme languseni, mis omakorda takistab kaupade vedu.

2022. aasta Euroala keskmine inflatsioon jääb prognooside järgi 8 protsendi juurde, mis on umbes neli korda suurem kui Euroopa keskpanga eesmärk. Järgmisel aastal prognoositakse keskmiselt 4 protsendi suurust keskmist inflatsiooni ning 2024. aastal oodatakse hinnatõusu alanemist 2 protsendi eesmärgini.

Ökonomistid prognoosivad, et EKP tõstab septembris intressimäärasid poole protsendipunkti võrra – nagu ta seda tegi oma esimeses sammus juulis. See viiks hoiuseintressimäära aasta lõpuks 1 protsendini ja järgmise aasta märtsis on oodata veerandpunktilist tõstmist.