Saksamaa valitsus tegi otsuse, mis võimaldab gaasimüüjatel osa kuludest kanda üle tarbijatele. Aastas tähendaks see keskmiselt 500 eurot lisakulu. Alates oktoobrist peavad tarbijad maksma 2,419 eurosenti kilovatt/tunni kohta lisamaksu. Seda lööki hakkab osadele tarbijatele kompenseerima riigi poolt makstav toetus.

„Maks on Putini illegaalse sõja ja Ukraina-vastase agressiooni tulemus. See on Venemaa poolt korraldatud kunstliku energiapuudujäägi tulemus,“ ütles riigi majandusminister Robert Habeck teates. „On oluline säilitada sooja ja elektri tootmine kodutarbijate jaoks. Vastasel juhul on ohus energiajulgeolek.“

Saksamaal on energiahinnad tõusnud osalt ka aina kasvava hirmu tõttu, et regioon ei suuda saabuval talvel piisavalt elektrit toota.

Niisiis saavad soojafirmad kirjutada arvele juurde uue maksu, et ise ellu jääda. Habeck lubas uurida, kas uus maks võiks olla käibemaksuvaba, et seda veidi vähendada. Energiafirmad on olnud sunnitud ostma turult kallist gaasi, mis on nad pannud raskesse seisu. Saksamaa suurim Vene gaasi ostja Uniper loodab uue maksu abil finantsseisu stabiilsena hoida. Valitsus aitas nad juba hullemast üle. Energiafirmad on palunud valitsust, et nad tõstaksid tarbija jaoks hinda, et vältida doomino-efekti. Nüüd see ka ära tehti.

Gaasi tarbimise vähendamine muutub samas aina olulisemaks. Saksamaa gaasihoidlad on täna heas tempos täitunud, jõudes 76 protsendini.