„Eesti taastuvenergiatoodang on viimastel aastatel läbi teinud oodatust suurema arengu ning vabu liitumisvõimsusi jaotusvõrgus napib. Taastuvenergia on aga oluline vahend, kuidas pikaaegselt piirkonnas energiahindu madalamaks tuua. Tagamaks, et meie inimesed ja ettevõtted saaksid kiiremini võimaluse rohkem ise endale vajaminevat ja loodust säästvat elektrit toota, toetab riik Elektrilevi, kes saab võimaluse järgmiseks aastaks planeeritud investeeringuid varem ellu viia,“ rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm ütles, et rahastusotsus on väga oluline samm rohepöörde toetamisel ja mikrotootjate võrku ühendamisel. „See rahasüst parandab võrgu töökindlust ja toob juures täiendavaid liitumisvõimsusi juba käesoleval aastal. Meie eesmärk on tagada elektrivõrguga liitumise võimalus kõikjal Eestis, et kõik majapidamised ja ettevõtted saaksid minna sujuvalt üle taastuvenergiale,“ rääkis Härm.

Riigi ja Elektrilevi vahel kokku lepitud projekti eesmärk on suurendada mikrotootjatele taastuvenergia tootmise elektri jaotusvõrku integreerimise võimekust läbi kesk- ja madalpinge võrgutugevdustööde. Projekti eeldatav kogumaksumus on 16,2 miljonit eurot ning riik kaasrahastab sellest poole.

Võrgutugevdustöid tehakse projekti käigus kõigis Eesti maakondades. Uuendatakse 500 km elektriliine ja luuakse mikrotootmise võimekust 4500 majapidamise tarbeks. Selle tulemusena lisandub võrku 66 megavatti (MW) tootmisvõimsust. Enim võimsust lisandub Põlvamaal (8,6 MW), Lääne-Virumaal (7,6 MW) ja Viljandimaal (6,6 MW).