Soome välisminister Pekka Haavisto sõnas meediale, et piirang hakkab kehtima septembrist. Samal ajal luuakse uut tüüpi humanitaarviisa, mis võimaldab näiteks kodanikuaktivistidel ja ajakirjanikel kergemini Soome sõita.

Haavisto ütles ka, et Soome plaanib koos Balti riikidega Euroopa Liidus laiemalt tõstatada turistiviisade piiramise teema. Esimene võimalus selleks on augusti lõpus ELi välisministrite kohtumisel. Ta olevat seda juba ka Eesti välisministri Urmas Reinsaluga arutanud.

Euroopa Liit ei ole seni turistiviisade piiramise osas ühtne olnud. Näiteks on Saksamaa kantsler Olaf Scholz sellele tugevalt vastu. Praegu väljastavad venelastele kõige rohkem turistiviisasid Kreeka, Itaalia ja Hispaania. „Kui tahame turistide voogu piirata, oleks hea selles ühiselt kokku leppida,“ sõnas Haavisto.

Avalik arutelu venelaste turistiviisade üle algas Soomes juulis, kui lõppesid riikidevahelise reisimise peatanud koroonapiirangud. Peaminister Sanna Marin on öelnud, et Vene turistide viisaprobleemi ei saa lahendada ainult kohalikul tasemel, kuna venelased reisivad Soome kaudu ka teistesse riikidesse.

Justiitsminister Anna-Maja Henriksson tõi välja, et venelastele viisade andmine hõlmab palju enamat kui lihtsalt turismi. „Ühes majapidamises on palju peresid, kus on nii venelasi kui ka soomlasi. Neile tuleb leida sobivad lahendused, et pereelu saaks jätkuda.“

Soome saab Venemaalt praegu umbes tuhat viisataotlust päevas.