„Praeguses majandusolukorras tunnevad paljud, et kulusid on vaja koomale tõmmata ning ostud mõeldakse rohkem läbi või lükatakse edasi. Siiski on koolikaupade ostmine üsnagi vältimatu kulutus, et lapsed uuele kooliaastale muretult vastu saata. Seetõttu tasub juba varakult mõelda, mida ja kuidas osta – kas kõike on tarvis soetada ühe korraga või saab oste ajatada,“ ütles Inbanki ostude finantseerimise toodete juht Helena Raud.

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste tarbijauuringust selgus, et peamine kooli alguse stressiallikas on seotud kulutustega koolitarvetele. 50% vastajatest tunneb, et suured kulutused koolikaupadele jätavad rahakotti augu.

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juhi Kristjan Maaroosi sõnul võib oodata, et inflatsioon ja praegune majandusolukord mõjutavad koolikaupade tarbimist. „Tarbijad tunnevad, et kulutused koolitarvetele on suured. Seepärast on põhjust uskuda, et sel aastal tehakse emotsioonioste vähem ning kulutused koolikaupadele mõeldakse rohkem läbi,“ lausus Maaroos.

Hoia silm peal sooduspakkumistel

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juhi sõnul on pea kõikides kaubanduskeskustes ja kaupluste kettides augustis ja septembris koolikampaaniad ja sooduspakkumised. „Need on heaks võimaluseks soodsama hinnaga koolikaupu soetada, mis kampaaniavälistel aegadel paraku kallima hinnaga müügis on. Ka uuringu tulemustest selgus, et üle poolte vastajatest hoiavad sooduspakkumistel silma peal ning soodushinnaga koolikaupu varutakse ka tuleviku tarbeks,“ rääkis Maaroos.

Jäta säästukonto puutumata

„Kuigi eestlaste säästupuhvrid on viimastel aastatel täitunud tõusvas joones, tasub võimaluse korral säästukonto või meelerahufond koolikaupade ostmisel puutumata jätta, sest seda võib vaja minna siis, kui midagi ootamatut juhtub,“ soovitas Inbanki ostude finantseerimise juht.

Ajata ostud mõistliku perioodi peale

Ta sõnul võibki pere eelarve rivist välja lüüa see, kui kõik vajaminevad asjad ostetakse ühes kuus. Kuigi on mugav teha kõik ostud ühe korraga, siis pole see kuigi rahakotisõbralik. Samuti on võimalus kasutada osta kohe-maksa hiljem varianti, et siis järgmisel kuul ilma ühegi lisatasuta tasuda või jaotada ostusumma kolme kuu peale maksmiseks. „See on paindlik finantseerimisvõimalus nii ootamatute väljaminekute kui planeeritud ostude, nagu näiteks koolikaupade ostmise puhul,“ sõnas Raud.

Ta lisas, et koolilapse riided või toasisustus ei ole väike väljaminek, eriti kui peres kasvab mitu mudilast, mistõttu on erinevad makselahendused nutikas viis kulusid optimeerida. „Näiteks ostes augustis koolikaupasid 600€ eest ning kasutades „osta kohe, maksa hiljem“ lahendust, teed esimese 200-eurose makse septembris, teise oktoobris ja kolmanda novembris,“ selgitas Inbanki ostude finantseerimise toodete juht.