Statistikaameti analüütiku Germo Valgenbergi sõnul mõjutas indeksit eelmise aasta juuliga võrreldes eelkõige hinnatõus elektri- ja soojusenergia varustamises, puidutöötlemises ja puittoodete, toiduainete ning metalltoodete tootmises. „Töötlevas tööstuses kokku oli hinnatõus 20,3%, sealhulgas toiduainete tootmises 25,1%“, lisas Valgenberg.

Võrreldes juuniga mõjutas indeksit enim hinnatõus elektrienergia ja toiduainete tootmises. Samuti mõjutas indeksit hinnalangus puidutöötlemises, elektroonikaseadmete ja kütteõlide tootmises.

Ekspordihinnaindeks kasvas juulis võrreldes juuniga 0,4%. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ning puittoodetel. Kõige rohkem langesid hinnad naftasaadustel, metallitoodetel ning põllumajandussaadustel. Võrreldes 2021. aasta juuliga suurenes ekspordihinnaindeks 26,8%.

Impordihinnaindeks kasvas juulis võrreldes eelneva kuuga 1,5%. Enim tõusid hinnad elektrienergial, kemikaalidel ja keemiatoodetel ning mööblitootmises. Hinnad langesid enim naftasaadustel, puittoodetel ning põllumajandussaadustel. Võrreldes 2021. aasta sama kuuga suurenes impordihinnaindeks 28,7%.