„Senine energiapoliitika on jõudnud ummikusse ning mitte ühtegi plaani ei tööstustele ega laiemalt energiamajanduse restardiks silmapiiril ei ole. Poliitikud on aru saanud probleemi ulatusest, kuid tegelevad teemaga eelkõige märtsivalimiste valguses,“ on ta kriitiline.

Potisepp jagab minister Kristjan Järvani seisukohta, et ettevõtjad on kriisiks valmistunud, kuid ta ei saa kuidagi nõus olla väitega, justkui mõnedel ettevõtetel probleeme poleks.

„Energiaprobleem on fundamentaalne, väiksemate tööstuste jaoks ka eksistentsiaalne.

Äsja ülikõrge maksumusega elektri puhul lülitasid väga paljud toidutööstused elektri lihsalt välja ja võtsid tunniajase pausi, aga sellise olukorra kordumisel ja veelgi enam – tuhandetes eurodes maksva elektriga pole võimalik toota toitu,“ toob Potisepp välja

Tarbijale tähendab see tema sõnul seda, et enam kui pool poes olevast ehk kohalikku päritolu kaubast on ohus. Õigemini kui toota on isegi võimalik, kas inimesed on võimelised toitu siis ka ostma!? Tema sõnul näeme juba praegu, kuidas inimesed on muutunud aina hinnatundlikemateks ning see tendents on üha suurenev. „See on praegu, kui õues on 30 kraadi sooja. Mis saab aga siis, kui inimesed peavad hakkama tasuma lisaks elektrile ka küttearveid!?“ küsib ta.

Toiduliidu juht toob välja, et toidutootjad ja -töötlejad pole täna isegi kaitstud tarbijate nimekirjas, mis tähendab, et gaasitarnete piiramise korral toitu Eestis suures osas enam ei toodeta. Tõsise kriisi korral ei tule seda ka teistest riikidest, igaüks mõtleb eelkõige ikka oma inimestele.

„Kiiremas korras tuleks kehtestada ka toidutööstustele elektri- ja gaasi piirmäärad ning luua ajutised tingimused alternatiivsete kütuste, sh eridiisli kasutamiseks toidutööstustes. Pikemas jooksus ei näe ma muud võimalust kui teha kogu süsteemile restart ja anda vastutus uutele inimestele,“ ütleb Potisepp.