Viieaastase laenu baasintressimäära alandati esmaspäeval 4,45 protsendilt 4,3 protsendile, mis oli suurem langetus kui Bloombergi poolt küsitletud ökonomistid keskmiselt prognoosisid ja on võrdne mais toimunud seni suurima intressimäära alandamisega, vahendab Financial Times.

Samm vähendab uute hüpoteeklaenude laenukulusid ja peaks seega Hiina niigi võlaga koormatud kinnisvarasektorit elavdama, vahendab Financial Times. Kinnisvarasektor moodustab peaaegu kolmandiku Hiina aastasest majandustoodangust.

Oodatust suurem hüpoteeklaenude baasintressi alandamine aitas toetada kinnisvaraarendajaid koondava Hongkong Hang Seng Mainland Properties indeksit, mis tõusis esmaspäeval 1,4 protsenti.

Intressimäära langetamine pole tõenäoliselt piisav, et lahendada Hiina arendajate usalduskriisi, leiavad strateegid. Nimelt on paljud arendajad hädas juba eelmüüdud kodude lõpetamisega, mille eest on ostjad juba ka maksnud. Säärane ehituse finantseerimine on muutunud tavalisemaks, kuna viimastel aastatel on vähendatud sektori liigset finantsvõimendust.

„Siiani ei ole madalamad hüpoteeklaenumäärad väljendunud kinnisvaramüügi suurenemises, kuna puudub usaldus suurte arendajate ja eelmüügimudeli vastu,“ ütles Invesco globaalse turu strateeg David Chao. „Poliitikakujundajad peavad rakendama rohkem mittetraditsioonilisi meetmeid või isegi mingit sekkumist, et usk kinnisvaraturgu taastada.“

Eelmisel nädalal langes riigi suurima kinnisvarakontserni Country Gardeni esimese poolaasta kasum hinnanguliselt koguni 70 protsenti, mis on viimane märk sellest, et kriis, mis piirdus varasemalt kõrge riskiga arendajatega nagu China Evergrande, on levinud ülejäänud sektorisse.