Eleringi kommunikatsiooni projektijuht Elo Ellermaa ütleb esmalt, et Elering teeb koos Fingridiga ja teiste regiooni süsteemihalduritega ühist talve varustuskindluse analüüsi, milles analüüsitakse kogu regiooni varustuskindlust. Nad teevad seda igal aastal ning eelmistel aastatel on regiooni varustuskindlus olnud tagatud.

„Ka täna saame öelda, et Baltikumis on tootmisvõimsused olemas ja katavad siinse tiputarbimise ära, kuid riskid on kasvanud ja seda just Euroopa suunal. Ka Soome Fingrid viitas riskide kasvamisele,“ ütles ta.

Peamine risk on tema sõnul seotud maagaasi kättesaadavusega Euroopas, arvestades, et meist lõunas on ka hulga tootmisüksusi, kes toodavad elektrit gaasist.

„Lisaks kasvatab riske ka erakorralise desünkroniseerimise oht Venemaa elektrisüsteemist, sest vaatamata sellele, et me oleme koheselt valmis Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga liituma, oleks tegemist erakorralise sünkroniseerimisega, mil kõik süsteemid ei toimi veel ettenähtud kujul,“ tõi ta välja.

Risk on Ellermaa sõnul ka Soome Olkiluoto 3 tuumajaama valmimise hilinemine, mis asendaks regioonis varasemalt Venemaalt imporditud elektrienergia.