„Tuletan meelde, et Nord Stream 2 hakkas tööle pärast Krimmi hõivamist. Normaalse äri juurde me Venemaaga ei naase, sest nad võitlevad Ukraina vastu ja okupeerivad sealseid territooriume,“ ütles Poola president Andrzej Duda. Ta lisas, et poliitika muutmist ei päästa ainult Nord Stream-2 lõpetamine, vaid selle täielik likvideerimine.

Väljaande RBC-Ukraine teatel pole see Poola esimene üleskutse tugevdada sanktsioone Venemaa ja tema energiasektori vastu. Juba varem nõudis Duda ehitatud gaasitoru Nord Stream-2 demonteerimist, sest „sellised projektid on poliitilised“.

Mida teame tänaseks Nord Stream-2?

Nord Stream 2 projekt näeb ette kahe gaasitoru ehitamist ja toimimist koguvõimsusega 55 miljardit kuupmeetrit aastas. Gaasitoru liigub Venemaalt läbi Läänemere Saksamaale.

2021. aasta detsembri alguses teatas Venemaa gaasijuhtme Nord Stream 2 ehituse lõpetamisest. See tulnuks käivitada pärast sertifitseerimist, mille protsessi peatas Saksamaa tänavu veebruaris, kirjutab väljaanne Unian.

Ka Ameerika Ühendriigid kehtestasid 23. veebruaril sanktsioonid Nord Stream 2 operaatori vastu. 1. märtsil läks Nord Stream 2 operaator pankrotti.