Isiklikud rahaasjad mõjutavad meie kõigi igapäevaelu, seega on loomulik õpetada lastele, kuidas rahaga õigesti ümber käia. Vanemad teeksid oma elu kergemaks, kui nad ei väldi rahaasjade arutamist lapse kuuldes, vaid tõmbavad teda vastavatesse aruteludesse kaasa. Paljud vanemad aga ei tea kuidas finantskirjaoskuse kujundamisega alustada. Seetõttu jagab Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen finantskirjaoskuse omandamise näpunäiteid.

Raha teenimine

Üks esimesi ja kõige olulisemaid õppetunde väikesele lapsele rahaasjade õpetamisel on mõista ja näidata, kuidas raha teenitakse. Suurepärane viis selle elluviimiseks on anda oma lapsele võimalus ise veidi teenida. Valige välja paar ülesannet, mida laps saaks järgmisel nädalal teha. See võib olla noorema venna või õe eest hoolitsemine, toidu valmistamine, aia rohimine, marjade korjamine, auto puhastamine jne. Kui laps täidab edukalt kõik nimekirjas olevad ülesanded, peaks ta oma pingutuste eest taskuraha saama. Oluline on teada ja mõista, et need lisatööd ei tohiks olla need, mida laps on kohustatud tegema (regulaarne oma toa koristamine vms). Tehtud tööd ja lapse teenitud taskuraha saad jälgida spetsiaalses tabelis korduvkasutatavaid kleebiseid kleepides ning veelgi mugavamalt kasutada selleks ette nähtud äppe.

„Sel ajal saab teismelistele pakkuda laiemaid teenimisvõimalusi, näiteks julgustada neid leidma lihtsat tööd (lapsehoidja, naabrite muru niitmine, kutsikate jalutamine jne), julgustada vanu asju müüma või väikest veebiäri alustama,“ selgitas Hakiainen.

Eelarve koostamine

Lapse teenitud rahaga ümberkäimise õpetamine pole vähem oluline kui selle teenimise julgustamine. Meil on selleks kaks ideed:

Kaasake oma laps oma leibkonna eelarve ja finantsplaani planeerimisse. Istuge koos maha ja vaadake üle kulud, mille järgi olete oma pere sissetulekud jaotanud. Seejärel jagage ja arutage koos, kuidas te sissetulekuid prioritiseerite ja jagate. Lapsed annavad sageli ise häid nõuandeid.

Kui laps teenib ise raha, on see suurepärane võimalus näidata erinevust soovide ja vajaduste vahel. Finantsjuhtimise kuldreegel on, et eelarve koostamisel eelistatakse alati vajalikke kulutusi (maksud, toit, kütusekulu jne) ning vahel tuleb kulutada rohkem aega ja säästa raha soovitud, mittevajalike ostude pealt.

Säästud (ja miks see on oluline)

Aidates oma lapsel isiklikku eelarvet koostada, ärge unustage rääkida säästmise tähtsusest. Laps peaks teadma, et hädareserv ehk meelerahufond kaitseb perekonda finantskriisi eest ja võimaldab hoolitseda kogu pere kõige olulisemate vajaduste eest sissetuleku ajutise katkemise korral.

Hakiainen lisab, et lapsele säästmise õpetamisega saab alustada juba väikesest peale – vaja on vaid traditsioonilist hoiupõrsast, millele on tänapäeval mobiiliäppides erinevaid alternatiive. Vanemad lapsed saavad avada ka hoiukonto, kuhu koguda nii teenitud taskuraha kui ka rahalised kingitused sõpradelt ja vanavanematelt.

Samuti on hea mõte õpetada last mõtlema rahaasjadele pikemas perspektiivis kui „nüüd ja praegu“ rääkides temaga investeerimise olulisusest. Kõigepealt selgita, mis on investeerimises erilist ja kuidas saab oma sääste suurendada. Arutage ühiselt mille jaoks, kui kauaks ja kui palju laps investeerida tahab ja saab, ning tutvuge koos erinevate investeerimisvõimalustega. Selgitage lapsele et inflatsioon „sööb ära“ tühised fondid ja et investeerimiseks ei pea olema aktsiaturu ekspert.

Annetamine

Heategu on hindamatu. Ja lapse õpetamine teistega jagama on kasvatuse oluline osa, mis mitte ainult ei rõõmusta teisi inimesi, vaid pakub lapsele ka moraalset rahuldust. Uuringud näitavad, et ligi 42 protsenti inimestest annetavad teiste abistamisest saadava naudingu tõttu.

Kui teie pere majanduslik olukord seda võimaldab, kaaluge oma leibkonna eelarvesse uue rea – annetuse – lisamist. Samuti saate julgustada oma last annetama osa oma säästudest puudust kannatavatele lastele, organisatsioonidele, loomade varjupaikadele jne. Las laps ise otsustab, mida ta toetada soovib.

Laenamine

Viimane, kuid mitte vähem oluline oskus on vastutustundlik laenamine. Oluline on laps viia kurssi raha laenamise ja tagasimaksmise põhimõtetega. Rääkige meile, miks peab laenu hoolikalt valima, kuidas mõtlematuid laene vältida, millised kohustused teda ees ootavad, kuidas vastutustundlikult laenata, millal tõesti tasub laenata.

Citadele panga Eesti filiaali juhi Rainer Moppeli sõnul taotlevad kliendid tarbimislaenu isiklike pidustuste, puhkusereiside, enesearengu kursuste, tervisega seotud protseduuride, aga ka mittevajalike ostude (nt spordi ja vaba aja ning luksuskaupade) rahastamiseks.

Näiteks kui te kasutate krediitkaarti, siis selgitage lapsele, et olete kaardi väljastanud pangale võlgu ja kui saate kohe ostude eest tasuda, siis väldite pangale makstavat intressi.

Seetõttu julgustage oma last finantsplaani koostama, tegema asjakohaseid finantsotsuseid ja rahandusliku sõltumatuse poole püüdlema. See võimaldab tal end oma isiklikes rahaasjades kindlalt tunda ja tulevikus muretult elada.