Kalatalu Härjanurmes tegutseb pereettevõttena Jõgevamaal Jõune külas kokku 74 hektari suurusel maa-alal. Kasvanduse juures on huvilistele võimalused nii kalapüügiks kui ka kalapidudeks, olemas on kalakohvik ja grillimaja, pikniku- ja seminarivõimalused.

Ennekõike on Härjanurme siiski pika ajalooga kalatootja, mille tiikide veepindala on kokku ca 41 hektarit, millele lisanduvad forellikasvanduse kiirvoolubasseinid. Toodetakse vikerforelli, beebiforelli, forellifileed, punast kaaviari, karpkala, siberi tuura, valgeamuuri, jõevähki ja koha noorkala loodusveekogudesse asustamiseks jm. Kalatööstuses roogitakse, fileeritakse, pakendatakse ja jahutatakse püügivärsket kala. Samuti töödeldakse ja pakendatakse punast kaaviari.

Kalatalu müügijuhina töötava perepoja Martin Liivi sõnul on Härjanurmet ajalooliselt arendatud peamiselt pere omavahendite arvelt, kuid nüüd on Bigbankiga sõlmitud järjestikku mitu finantseerimislepingut, mis võimaldas talule uut jõulisemat restarti.

Martin Liiv

„Härjanurme üks põhimõte on, et me kasvatame ise põhilise noorkala marjast, mitte ei osta seda sisse. See aga tähendab pikemat tootmistsüklit, enne kui investeeringud tagasi tootma hakkavad,“ märkis Liiv. Samal ajal arendab talu uute liikide tehistingimustes kasvatamise võimalusi, tehes tootmiskatseid ja koostööd Eesti Maaülikooliga, mis on samuti aeganõudev protsess.

Bigbanki ettevõtete panganduse juhi Aimar Roosalu sõnul oli Härjanurme Kalatalu kalakasvatuse finantseerimine nii talle isiklikult kui ka pangale teatud mõttes südameasi. „Nii pikalt äri ajanud ettevõtmine vajas finantsilist abi ja tegime tõsise pingutuse, et kohandada finantseerimislahendus vesiviljeluse äri finantseerimiseks sobivaks. Kalakasvanduse väärtust on keeruline hinnata nii vara kui ka rahavoo seisukohalt ja Maaelu Edendamise SA tuli siinkohal appi ja pakkus oma garantii,“ tänas Roosalu ka projekti partnereid.

Bigbank on laenudele spetsialiseerunud rahvusvahelise haardega Eesti kommertspank. Üle miljardi euro suuruse bilansimahuga Bigbanki väljastatud ärilaenude maht on viimase aasta jooksul kasvanud Eesti turu keskmisest kuus korda kiiremini.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge hoolikalt teenuse tingimustega kodulehel www.bigbank.ee ja vajadusel konsulteerige asjatundjaga.

Jaga
Kommentaarid