Uudis jahmatas investorid, saates Philadelphia mikrokiipide indeksi 1,9% alla. Nvidia ja AMD langesid vastavalt 7,6% ja 3%.

Määrused näivad keskenduvat kõige võimsama arvutusvõimekusega kiipidele, mida nimetatakse GPU-ks ehk videoprotsessoriks, mis on kriitiline, kuid nišiturg, kus on ainult kaks olulist tegijat: Nvidia ja AMD, kirjutas Reuters. Nende ainus potentsiaalne konkurent – Intel Corp – üritab turule siseneda, kuid seni ei ole suutnud turule tuua konkurentsivõimelisi tooteid.

Algselt videomängude jaoks loodud GPU kasutamine on leidnud kasutust laiemalt, hõlmates tehisintellekti tööd nagu pildituvastust, kasside fotode kategoriseerimist või digitaalsete satelliitpiltide läbitöötamist sõjalistel eesmärkidel. Kuna kõik kiibitootjad on ameeriklased, kontrollib USA juurdepääsu tehnoloogiale.

See samm ei tulnud üllatusena

„Videoprotsessorid on olnud Hiinale ja Venemaale täiesti kontrollimatult kättesaadavad, nii et mu meelest on see samm selles suunas, mida oleks pidanud astuma juba ammu, kui me tõesti tahame aeglustada Hiina tehisintellekti kasvu,“ ütles Emily Kilcrease, kes on Ameerika uue julgeoleku keskuse vanemteadur.

Nvidia sõnul mõjutab keeld ainult tema A100 ja H100 kiipe. Reutersi andmetel maksavad need kiibid igaüks kümneid tuhandeid dollareid, kusjuures neid kiipe sisaldavad arvutid maksavad sadu tuhandeid dollareid.

Samamoodi teatas ka AMD, et uus nõue puudutab ainult tema kõige võimsamat MI250 kiipi, mille versiooni kasutatakse Oak Ridge National Laboratorys, olles üks paljudest USA superarvutitest, mis toetab tuumarelvi. Vähem võimsad kiibid, nagu AMD MI210 ja sellest madalamad, ei ole sellest mõjutatud.

Mõjutatud kiipide ühine omadus on võime teha tehisintellekti jaoks vajalikke arvutusi kiiresti, suures mahus ja suure täpsusega. Vähem võimsad tehisintellekti kiibid suudavad töötada kiiresti väiksema täpsusega, mis on piisav sõprade fotode märgistamiseks ja kus juhusliku vea hind on väike, kuid ei ole piisav hävituslennukite projekteerimiseks.