Shanghai koondindeks on tänavu langenud üle 12%. Kui varasemalt oodati Hiina tänavuseks majanduskasvuks ligi 5,5%, siis nüüdseks on mitmed ökonomistid langetanud ootuse nii covidi-piirangute kui kinnisvarasektori probleemide tõttu 3% peale või alla selle.

Sel suvel tõi koduostjate kasvav ärevus korterite valmimise pärast taas esile probleemid Hiina massiivses kinnisvarasektoris, mis kandus üle ka majandusse.

Investeerimispanga Morgan Stanley analüütikud ootavad, et Hiina valitsus püüab kiiresti kinnisvarasektorit päästa ning luua sealhulgas märkimisväärse suurusega fondi, mis aitaks arendajatel pooleliolevate korterite ehitamist lõpule viia. See võimaldaks investeerimispanga aruande sõnul eluasemete müüki ja hindasid aasta teises pooles stabiliseerida.

Kuid kui fond on liiga väike ning teised meetmed jäävad piiratuks, siis võib mõju nii Hiina majandusele kui aktsiaturgudele olla tuntav. Nö stressistsenaariumi järgi võivad Hiinat sel juhul ees oodata järgmised järelmid:

  • Hiina aktsiaindeksid võivad järgmise kuue kuni 12 kuu jooksul praegusest tasemest veel 20% langeda - ja kui hüpoteetiline stressistsenaarium püsib, võivad nad jääda madalamaks palju kauemaks.

  • Hiina SKP võib järsult aeglustuda, kasvades 2023. aastal keskmiselt 2%.

  • Rohkem kui 11 miljonit inimest võib kaotada oma töökoha, mis tõenäoliselt viiks linnade töötuse määra üle 7%. Kõige rohkem töökohti väheneks ehituses, majutuses ja toitlustuses.

Hiina valitsus ei ole kinnisvaraarendajate toetamiseks veel suuremahulisest fondist teatanud, märgib CNBC. Küll aga on varasemalt viidatud, et raha tõstmisel võivad teatud arendajad siiski abi saada.

Kolmapäeval juhtis peaminister Li Keqiang kohtumist, kus ta rõhutas, et kohalikud omavalitsused peaksid olema paindlikud ning pakkuma erilaene.

„Positiivne külg on see, et ülekandumine [kinnisvarast] ülejäänud majandusse on seni veel kontrollitav,“ ütlesid analüütikud. Kuid nad hoiatasid, et eluasemeturu suurus ja kogunenud momentum muudavad ebaselgeks, kas hiljutised meetmed on piisavad.

Isegi kui Hiina valitsus suudab eluasemeturgu stabiliseerida, vähendab elanikkonna vananemine eeldatavasti nõudlust korterite järele, mis võib üleriigilise kinnisvaratööstuse langusse panna. Morgan Stanley baasprognoosi kohaselt väheneb pikaajaline nõudlus eluasemete järele aastatel 2020-2030 30%.