„Elektritarbijate toetamine on samm õiges suunas, kuid paraku on Vabariigi Valitsuse poolt kokku pandud eelnõu poolik,“ lausub Riigikogu liige Taavi Aas. Ta selgitab, et abisaajate hulgast on välja jäetud ettevõtjad ja seetõttu tuleks universaalteenust laiendada ka mikro- ja väikeettevõtetele. Seda sammu toetab ka Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv. „Ei möödu päevagi, kui me ei loeks uudiseid pankrotti minevatest või suurtes raskustes olevatest ettevõtetest. Kaalul on töökohad ja inimeste toimetulek,“ nentis ta.

Samuti tuleks Taavi Aasa sõnul tarbijate huvides kehtestada üldteenuse osutajale nõue avalikustada üldteenuse osutamisega seotud põhjendatud kulud ja mõistlik ärikasum oma kodulehel. „See suurendab läbipaistvust ja teeb tarbijatele teenuse osutajate vahel valiku langetamise lihtsamaks,“ selgitab Taavi Aas. „Peame õppima elektribörsi Nord Pooli asutamise käigus tehtud vigadest, mis võimaldavad anonüümseks jäävatel spekulantidel asjaolude kokkulangemisel ülikõrget hinda küsida.“

Endine majandus- ja taristuminister lisab, et eelnõu tuleb täiendada punktiga, mille kohaselt arvutatakse tootmishind vähemalt kolme majanduslikult kõige kulutõhusamate keevkihttehnoloogial põhinevate ning tuule ja päikese tootmisseadmete alusel, arvestades käesolevas seaduses sätestatud hinnakujunduse põhimõtteid. „Tootmishinna arvutamisel CO2 kvoodi vabade tootmisseadmete arvestamine alandab universaalteenuse hinda,“ kinnitab Taavi Aas.