Financial Times'ile esitatud ettepanekute eelnõus ütles Euroopa Komisjon, et liikmesriikidel soovitatakse piirata tuuleparkide, tuuma- ja söeelektrijaamade elektrienergia hinda 200 euroga megavatt-tunni kohta.

„Me teeme ettepaneku kehtestada Vene gaasi hinnalae... Peame kärpima Venemaa tulusid, mida Putin kasutab selle julma Ukraina sõja rahastamiseks,“ ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ajakirjanikele.

Antud hinnalagi jäljendaks „selliseid börsihindu, mida võiks eeldada juhul, kui ülemaailmsed tarneahelad toimiksid normaalselt ega alluks energia relvastamisele gaasitarnehäirete tõttu“, märgitakse komisjoni eelnõus.

Komisjoni sõnul peaks ülemmäär olema piisavalt kõrge, et see ei tohiks takistada tulevasi investeeringuid mitte gaasiga tootvatesse energiatesse. Samuti soovitab komisjon kohustusliku eesmärgina vähendada tipptundide ajal elektritarbimist viie protsendi võrra.

EL-i 27 liikmesriigi diplomaadid arutavad täna ettepanekuid. Reedel toimub energiavolinike erakorraline kohtumine.

Mitmed liikmesriigid on kurtnud, et EL ei ole energiahinna tõusu takistamisel piisavalt kiiresti tegutsenud. Mõned, sealhulgas Hispaania ja Itaalia, on nõudnud komisjonilt gaasi- ja elektriturgude lahtisidumist.