Coop Panga tarbimisfinantseerimise juht Jörgen Jõulu sõnul tingis muudatuse klientide tagasiside ja viimase aja majandusolukord: hinnatõusust ja inflatsioonist tingituna on kasvanud kõigi peamiste väikelaenu kasutusvaldkondade hinnad ning pikem tagasimakseperiood aitab hoida laenu tagasimakse suuruse jõukohasena.

„Oleme saanud klientidelt juba mõnda aega tagasisidet, et 15 000-eurone maksimaalne väikelaenu summa ei olnud paljudele enam piisav selleks, et teha näiteks investeering kodu küttesüsteemi väljavahetamiseks või uuema, väiksema kütusekuluga auto soetamiseks,“ sõnas Jõulu. Kui seni oli väikelaenu ülempiiriks 15 000 eurot ja laen tuli tagastada hiljemalt kuue aasta jooksul, siis nüüd on maksimaalne summa 25 000 eurot ja tagasimakseperiood pikendatud kuni 10 aastani.

Inimeste laenuvajadus on suurenenud

Coop Panga klientide tagasiside näitab, et inflatsiooni ja kodude energiatõhusamaks muutmise nõudluse kasvu tõttu on inimeste laenuvajadus suurenenud. „Seejuures kaalutakse olulised finantsotsused varasemast hoolikamalt läbi – inimesed laenavad kindlama eesmärgiga ja viivises tagasimaksete tase püsib hetkel endiselt madalal. Laenuvõtjate vastutustundlikkust näitab ka üha sagedasem väikelaenude kindlustamine,“ rääkis Jõulu.

Möödunud kvartali börsiteates raporteeris Coop Pank, et kvartaliga kasvas nende tarbimisfinantseerimise portfell kuue miljoni euro võrra ehk 9%. Juuli seisuga ulatub kogu Coop Panga laenuportfell tervikuna 1,16 miljardi euroni.