Enefit Greeni nõukogu esimees Hando Sutter lausus, et tuuleenergia tootmise suurendamine leevendab energiapuudust ja toob tarbijate jaoks elektri hinda alla. „Kõige pikema mõjuga lahendus energiakriisile on taastuvenergia lisandumine ja neid investeeringuid soodustava finantskeskkonna hoidmine,“ sõnas ta.

Enefit Greeni tegevjuhi Aavo Kärmase sõnul tegutseb ettevõte Leedu energiaturul aktiivselt nii elektritootja kui ka uute jaamade arendajana. „Meil on Leedus ehituses kaks tuuleparki ja nende rajamiseks on sõlmitud pikaajalised elektrimüügilepinguid klientidega, kes soovivad energiahinna mitmeteks aastateks fikseerida. Sellised pikad lepingud muudavad uute taastuvelektri jaamade ehitamise äriliselt võimalikuks ja annavad kliendile kindlustunde kõikuvate energiakulude suhtes,“ ütles Kärmas.

Enefiti Leedu tegevjuht Vytenis Koryzna märkis, et ettevõttel on Leedus 100 000 klienti, kes soovivad just kohapeal toodetud rohelist energiat tarbida. „Klientide rolli tähtsuse rõhutamiseks otsustasime anda Akmene tuulepargi kahele tuulikule nimed klientide järgi. Üks turbiinidest saab nime äriklient Roquette Amilina järgi, kes esimesena sõlmis pikaajalise elektrimüügilepingu. Teine uue pargi tuulik saab nime Povilas Petrauskase järgi, kes oli meie 100 000ndes klient Leedus,“ ütles Koryzna.

75 megavatise võimsusega Akmene tuulepark on üks kahest Enefit Greeni ehituses tuulepargist. Pargi 14 tuulikut hakkavad aastas tootma ca 258 gigavatt-tundi rohelist elektrit, mis katab 80 000 keskmise majapidamise tarbimise.

Akmene tuulepargi ehitus algas tänavu veebruaris, elektritootmine algab järgmise aasta aprillis ning projekt on plaanitud lõplikult valmima 2023. aasta kolmandas kvartalis.

Enefit Greenist

  • Enefit Green on Baltimaade suurim tuuleenergia tootja, kelle eesmärk on suurendada 2026. aastaks taastuvenergia tootmist neli korda ehk 1900 megavatini.

  • Enefit Greeni aktsiad on noteeritud Nasdaq Tallinna börsil ja ettevõttel on üle 60 000 investori.

  • Ettevõttele kuulub Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas kokku 22 tuuleparki, 38 päikeseelektrijaama, neli koostootmisjaama, pelletitehas ja hüdroelektrijaam. Leedus kuulub Enefit Greenile praegu viis tuuleparki koguvõimsusega 139 megavatti.

  • 2021. aastal tootis Enefit Green ligi 1200 gigavatt-tundi elektrit ja 620 gigavatt-tundi soojusenergiat.

  • Ettevõte on ehitamas nelja uut tuuleparki koguvõimsusega üle 200 megavati. Kaks neist asuvad Leedus, üks Soomes ja üks Eestis. Nende investeeringute kogumaht on 250 miljonit eurot.

  • Ehitusjärgus on ka kolm päikeseparki, neist kaks Poolas ja üks Eestis. Nende parkide võimsus ulatub ligikaudu 45 megavatini ja investeeringute kogumaht ligi 30 miljonini.