Nii eurorühma kui sellele järgnenud ELi rahandusministrite kohtumisel käsitleti Euroopa Liidu majanduse olukorda kiire hinnatõusu ja sõja mõjude taustal. Väga kõrgete energiahindadega maadlevad kõik Euroopa riigid ja on mõjude leevendamiseks ka erinevas ulatuses toetusmeetmeid rakendanud või rakendamas.

Oluline on, et meetmete rakendamisel toimub vähemalt mingil tasemel riikide vahel koordinatsioon, et vältida soovimatuid negatiivseid kõrvalmõjusid. Energiaturu rahustamiseks on vajalikud ühised meetmed. „Kõrged energiahinnad vajavad ELi tasemel kohest tegutsemist. Oma meetmete kujundamisel oleme lähtunud sellest, et tagada varustuskindlus ja inimeste toimetulek,“ ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.

Teise olulise teemana oli Prahas toimuval majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu mitteametlikul kohtumisel arutluse all Ukraina toetamine. Lisaks riikide poolt Ukrainale antava sõjalise- ja humanitaarabi ning kahepoolsetele eelarve toetustele on oluliseks toetuse andjaks ka Euroopa Liit.

Ukraina lühiajaliste eelarvevajaduse katmiseks on Euroopa Liit oma eelarve toel Ukrainale juba eraldanud 2,2 miljardit eurot. 7. septembril tegi Euroopa Komisjon ettepaneku veel 5 miljardi euro eraldamiseks.

Rahandusministrid kinnitasid ühisavalduse, millega avaldati toetust sellele ettepanekule ja valmisolekut veel täiendavateks eraldisteks. Euroopa Komisjoni viimase ettepaneku ja võimalike täiendavate summade eraldamiseks on vajalikud liikmesriikide garantiid. „EL on ühiselt Ukrainale juba üle kandnud üle 2 miljardi euro sooduslaenu. Sõda aga kestab ja Ukraina vajab koheselt lisaraha ning selleks on vaja kiireid otsuseid,“ lisas Pentus-Rosimannus.