„Meie erilisus seisneb selles, et meil puudub konkreetne koht, kuhu kõik meie töötajad hommikul kokku tulevad. Meil lähevad kõik Baltikumi 2300 töötajat hommikuti tööle umbes 2000 erinevasse kohta. Neil kõigil on oma tööaeg, neil kõigil on oma töökultuur, mida siis 140 juhtivtöötajaga igapäevaselt ühtseks püüame siduda,“ räägib Pius.

SOLi Leedu ja Läti äride juht Kurmet Vasser lisab, et teine SOLi eripära on ettevõtte DNAsse sisse kirjutatud vabaduse ja vastutuse koostöö. „Inimestel on võimalik töötada just siis ja just seal, kus endale sobib. Töö peab aga olema tehtud ja seda nii kontori- kui ka puhastustöötajate puhul,“ selgitab Vasser.

SOL Baltikumi tegevjuht Rinel Pius.

Usaldus, mis annab vabaduse

SOLi asutaja Liisa Joronen pani juba 1992. aastal paika reeglid, mismoodi tema ettevõttes tehakse asju pisut teistmoodi. Naine oli veendunud, et jäik ettevõttekultuur on edu takistuseks, mitte selle aluseks. Nii uuris Joronen ka oma doktoritöös seda, kuidas vabadus ja vastutus võiksid suurendada töötajate motivatsiooni ning kirge oma töö vastu. Selgeks sai tõsiasi, et parim viis ettevõtte arenguks ja eluspüsimiseks on lasta inimestel teha seda, milles nad on parimad, ning mitte seista juhtkonnana sellel teel ees.

„Meil on näiteks Eestis ja kogu Baltikumis vabadus teha otsuseid, mis paistavad parimad just meie keskkonnas. Kui on vajadus ja huvi laieneda, osta mõni uus ettevõte, palgata inimesi või teha midagi muud, mis just Eesti või Baltikumi äri arendaks, siis teeme seda ilma keskkontoriga suhtlemata. Ise teeme reeglid, ise vastutame,“ mainib Pius.

Joroneni üheks keskseks ideeks oli tõdemus, et ükski inimene ei ärka üles mõttega, et teeks täna oma tööd halvasti või poolikult. Ikka vastupidi, kõik me soovime olla edukad, saada kiita ja tunda uhkust oma tööst. Nii ongi oluline, et keegi ei seisaks selle teostumisel mõttetult ees, vaid aitaks kaasa selle õnnestumisele.

Ettevõtte juht lisab, et ühiselt edukaks olemise jaoks on aga vaja ühiseid väärtuseid. SOLi üheks oluliseks väärtuseks on näiteks kasumlikkus. Võimalik, et laiema maailma silmis ebapopulaarne väärtus, kuid ilma selleta ei ole võimalik areneda, investeerida, palka maksta ja nii edasi. Kuid areneda ja pidevalt kasvada SOL soovib.

SOLi Leedu ja Läti äride juht Kurmet Vasser.

Töötaja valib, kus töötab

„Tänapäevane puhastustöö ei ole füüsiliselt raske, kuid selle edukaks tegemiseks on vaja tunda metoodikaid, õigeid töövõtteid. Seetõttu on meil üheks olulisemaks tegevuseks ettevõttes töötajate koolitamine, sest läbi selle suudame olla efektiivsed ja operatiivsed. Ning kuna meie töötajad on objektidel laiali, siis annab hea koolitus kõigile julguse, et töö on alati ja kõikjal hästi tehtud,“ räägib Vasser.

Ning hea koolitus ja sellest tulenev usaldus annab kõikidele SOLi töötajatele võimaluse ise oma töökoht ja ka tööaeg valida. Kuna objekte on äärmiselt palju, siis on igal puhastusteenindajal võimalik valida enne töölepingu sõlmimist endale mugavaim koht ja aeg, kuhu ja mis kellaajal tööle minna, ütleb Vasser.

„Enamikule oleme me lisatöö pakkujad. SOLi kaudu tegelevad puhastustöödega neile sobival ajal nii õpetajad, lasteaiakasvatajad, üliõpilased, pensionärid kui ka meditsiinitöötajad, poemüüjad ja nii edasi. Töötada saab nii hommikul, päeval kui õhtul, kuid ka öösel. Tööd võib teha täistööajaga, kuid miks mitte ka vaid kaks tundi nädalas,“ selgitab Vasser. Kodune keel, usutunnistus, päritolu või sugu ei mängi tööle saamises mitte mingit rolli.

Vasser lisab, et nende juures töötab praegu ka enam kui 500 vähenenud töövõimega inimest, kes kõik on hindamatud lisandid kogu SOLi kollektiivile. Samuti on SOLi palgal väga suur hulk Ukraina sõjapõgenikke, kellele ettevõtte pakutav vabadus ja töölesaamise lihtsus on äärmiselt olulised. Muuseas, SOLi kõige noorema ja vanima töötaja vanuse vahe on enam kui 70 aastat.

„Puhastusteenindajaks olemine ei ole häbiasi, see on meie põhiline sõnum. Kõik ootavad, et puhastusteenindaja käib nagu päkapikk salaja ja märkamatult pindadest üle, et teda pole näha ega kuulda. Meie leiame, et puhastusteenindaja on samasugune professionaal, kellel on samaväärne ametiuhkus kui teiste ametite pidajatel. Ning uskuge meid, et ilma koristamiseta jääks see maailm seisma,“ lisab Pius.

Vaata lähemalt: www.sol.ee

Facebook: @soleesti

Instagram: @solbaltics

Jaga
Kommentaarid