Ethereumi plokiahela kaasasutaja Vitalik Buterini sõnul on lõpule viidud maailma suurim ja ambitsioonikaim uuendus. Krüptovaldkonna inimesed on uuenduse raskust võrrelnud lennu ajal lennukimootori vahetusega, millega paistab, et on nüüd hakkama saadud.

Tõlkes ühinemiseks (ingl merge) nimetatud uuendus tähendab, et varem suurt arvutusjõudlust nõudnud ligi 200 miljardi euro väärtuses võrku hoitakse nüüdsest üleval drastiliselt energiasäästlikumal viisil, kasutades selleks ether'i münte, mida hoitakse spetsiaalsetes n-ö steikimise rahakottides.

Selle tulemusel väheneb Ethereumi energiakasutus hinnanguliselt 99%. Ethereumi elektritarbimise tipp-perioodiks oli tänavu veebruar, mil tarbimine oli normaliseerituna 94 TWh aastas. Septembriks on see Digiconomisti andmetel langenud annualiseeritult 78 TWh peale, mis on umbes üheksa korda suurem kui Eesti aastane elektritarbimine. Võrdluseks, bitcoin'i aastane elektritarbimine on hetkeseisu arvesse võttes 130 TWh aastas. See on samas suurusjärgus kui Rootsi elektritarbimine.

Sellist murrangulist uuendust ei ole krüptosüsteemis varem üritatud, kirjutab Bloomberg. Ethereumi plokiahelal tegutseb umbes 3500 aktiivset detsentraliseeritud rakendust, mis käitlevad miljardite eurode väärtuses krüptot. Lõppkasutajakogemust uuendus ei muuda, kuid tegu on vajaliku muudatusega, et võrku oleks edaspidi kiirem ja odavam, mis peaks selle staatust ja kasutust tulevikus parandama.

Kui sai selgeks, et üleminek oli õnnestunud, hakkasid mitu kuud uuenduse kallal töötanud arendajad üksteist õnnitlema. Tippajal vaatas arendajate videoülekannet üle 41 000 inimese.

Ühinemine muutis ka Ethereum omadusi sarnasemaks väärtpaberitega, kirjutab Bloomberg. N-ö steigitud ehk panustatud Ethereum annab pärast ühinemist ligi 5,2% aastatootlust.

Ether'i hind on viimase seitsme päevaga langenud 2,2%, bitcoin on sama ajaga kerkinud 4,6%.