Venemaa MOEX indeks on täna langenud enam kui 6%, olles korraks ka üle 10% miinuses. Vene väljaanne Delovoi Peterburg kirjutab, et põhjuseks on kaks asjaolu.

Esiteks plaan Donbassi „rahvavabariikides“ ja Hersoni oblastis läbi viia „referendum“ Venemaaga ühinemiseks. Teiseks kriminaalkoodeksi muutus, mille kohaselt hakatakse karmimalt karistama enese vabatahtlikku vangi andmist, marodöörlust ja omavolilist lahkumist sõjaväeosast lahingutegevuse ajal.

Tallinna börs langes

Tallinna börsiindeks langes täna 0,58%, Riia 0,32%, kuid Vilniuse börsiindeksil õnnestus kerkida napi 0,02% võrra. Suurimad tõusjad olid seejuures Nordic Fibreboard, PRFoods ja Airobot Technologies.

Tallinna börsi päevaseks kauplemiskäibeks kujunes madalapoolne 703 000 eurot, millest suurema tüki võtsid Enefit Green (285 000 eurot), Tallinna Kaubamaja (110 000 eurot) ning eile fondide ühinemisest teatanud EfTEN Real Estate Fund III, mille kauplemiskäibeks kujunes 70 000 eurot. Kuigi päevasiseselt kõikus kinnisvarafondi aktsia nii üles kui alla, lõppes päev eilsel sulgemishinnal 20 euro peal, mis teeb aasta algusest ligi 13% langust.

Kinnisvaraarendusfirma Hepsor teatas täna uue kinnistu ostust, millel alustatakse peatselt ka ehitust. Maatükk osteti aadressil Nõmme tee 57.

Euroopa languses

Kauplemispäeva tõusuga alustanud Euroopa börsid langesid päeva esimeses pooles siiski miinuspoolele. Stoxx 600 on praeguseks langenud 1,02% ning Saksamaa DAX 1,14%. Ligikaudu sama suur langus on tabanud ka kauplemist alustanud USA peamiseid indekseid.

Rootsi keskpank teatas täna üllatuslikult, et tõstab baasintressimäära 1 protsendi võrra ning seeläbi kerkib see 1,75 protsendini. Stockholmi börsil on täna pärast otsust tõusnud eelkõige panga aktsiad: Handelsbanken 3,11%, SEB 2,44%, Nordea 2,87% ja Swedbank 2,84%. Loe pikemalt siit.

Volkswageni aktsionärid saavad rahustatult hingata, sest juba esimestel märkimistundidel raporteeris Bloomberg, et IPO maht ehk 9,4 miljardit eurot on täis märgitud. Eile püstitatud küsitluses vastas ligi 50% vastajatest, et autotootja IPO märgitakse napilt täis. Nüüdne tulemus näib viitavat, et ülemärkimine võib olla mahukas.

Kokku kavatseb Volkswagen börsile tuua 12,5% Porschest ning tegu on viimase kümnendi suurima Euroopa IPOga. Aktsiate märkimine algas täna ning kestab kuni 29. septembrini. Avalikult kaasatakse kuni 9,4 miljardit eurot, mis teeks ettevõtte väärtuseks 70-75 miljardit eurot.

Krüptoturud võtsid Ethereumi kauaoodatud merge’i vastu langusega. See oli ka üks prognoositud hinnaliikumistest ehk nö buy the rumour, sell the news. Alates 15. septembri tipust on ethereum langenud ligi 18% ning bitcoin ligi 7%. Kuigi eile õhtul taastusid eile mõlemad krüptod, siis täna on need hakanud uuesti langema. Siit tuleb ka tänane päeva küsimus.