Soome firma saab oma osaluse eest pool miljardit eurot. Lisaks saab Fortum tagasi kaheksa miljardi euro suuruse rahastamispaketi, mille ta andis Uniperile aasta alguses. Pärast aktsiakapitali suurendamist ja aktsiate müüki kuulub Saksa riigile umbes 98,5% Uniperist.

Eile kerkis Fortumi väärtus hüppeliselt, uudis pani aktsionärid tegutsema ning tõstis aktsia hinda 9,5% võrra. Kuna kauplemisaktiivsus oli eile äärmiselt suur ja aktsia muutus volatiilseks, peatati kauplemine ajutiselt. Täna hommikul on Fortumi aktsia rallinud 13,5%, tõustes 13,7 euroni.

Tõusvad gaasihinnad ja Moskva sammud Euroopa tarnete piiramiseks on juba põhjustanud rea riiklikke tagatisi ja päästelaene, kirjutab Bloomberg. Kuid need meetmed jäävad kriisi sügavuse kõrval üha enam varju ning on oht, et ilma valitsuse tugevama toetuseta varisevad süsteemsed energiaettevõtjad kokku.

Kuna Venemaa peamine gaasijuhe on Saksamaa jaoks kinni keeratud, peab Uniper hankima alternatiivseid tarneid. Uniperi tegevjuhi sõnul on kahjum kuni 100 miljonit eurot päevas.