„Elektri- ja gaasihinnad ähvardavad lähitulevikus veelgi kasvada ning mõjutavad seeläbi paljude toodete ja teenuste kättesaadavust. Kõige olulisem on praegu läbi mõelda enda majanduslik seis ning viisid, kuidas igakuiseid kulutusi vähendada,“ rõhutas Kork.

1. Vaata üle olemasolevad paketid

Väga nutikas ja teadlik rahasäästmise võimalus peitub erinevate lepingute ülevaatamises. Kindlasti võiks hinnata, kas kõik lepingud või teenusepakkujaga sõlmitud paketid teenivad ikka sinu huve või saab nende puhul midagi muuta, et seeläbi raha kokku hoida. „Rahatark on erinevate pakettide ja lahenduste võrdlemiseks võtta konkureerivaid pakkumisi ning neid omavahel võrrelda,“ lisas Kork.

2. Varu halvemateks päevadeks

Oluline on alati mõelda, mis saab siis, kui rakendub kõige mustem stsenaarium ning raha jääb vajalikul hetkel puudu. „Loo endale näiteks eraldi konto, kuhu paned igakuiselt midagi kõrvale. Sellisel juhul tead, et saad seda raha eesmärgipäraselt kasutada siis, kui seda kõige rohkem vaja läheb,“ juhendas ta.

3. Vaata üle kodu küttelahendus

Võimalusi energia kokkuhoiuks on mitmeid, alates kodu soojapidavuse hindamisest, vanade lambipirnide vahetamisest energiasäästlike LED-pirnide vastu kui ka näiteks varianti paigaldada maja katusele päikesepaneelid.

„Kodu energiatõhususe parandamine on igal juhul investeering, mille finantseerimiseks on erinevaid võimalusi. Üks võimalus on võtta laenu, aga enne selle tegemist tuleks kindlasti teha vajalikud arvutused ning mõelda, mis on uue energialahenduse tasuvusaeg ja kas laenu on võimalik eeskujulikult ka teenindada,“ ütles Luminori klienditeenuste juht.

4. Vaata üle tarbimisharjumused

Kindlasti peitub üks rahasäästu nipp ka oma igapäevaste harjumuste ülevaatamises. „Mõtle, kui palju sa tegelikult midagi vajad ning päriselt teed. Kui maksad näiteks igakuiselt jõusaali liikmetasu, aga käid seal korra kuus, siis ilmselt tasub osta ühe korra pilet, mitte tasuda kuutasu,“ näitlikustas Luminori klienditeenuste juht.

Suur hulk inimesi planeerib ka kodumajapidamises vajalikke tegevusi elektrihinna järgi ning hoiab teatud kodumasinaid või laadijaid pistikus vaid siis, kui neid päriselt kasutatakse. „Kindlasti tasub näiteks pesu pesta ajaperioodil, mil elektrihind on kõige odavam – väikesed võidud kokku toovad tegelikult ühes kuus juba märkimisväärse säästu.“