Eile langes MOEXi indeks 8,8%, mis oli selle aasta suuruselt kolmas langus. Vaid 21. ja 24. veebruaril võis näha suuremat langust, kukkudes vastavalt 10,5% ja 33,3%.

Tänast päeva alustas indeks samuti ligi 10% kukkumisega, kuid lõunaks on langus osaliselt taandunud. Kella 12-ks on indeks 2,6% miinuses.

Venemaa president Vladimir Putin teatas täna hommikul spetsiaalses videopöördumises, et kirjutas alla ukaasile osalise mobilisatsiooni kohta. Toimingud ukaasi realiseerimiseks algavad täna. Samuti kuulutasid eile Luhanski, Donetski, Hersoni ja Zaporižžja oblasti okupatsioonivõimud, et soovivad korraldada nii-öelda referendumi, et astuda Vene föderatsiooni koosseisu.

MOEXi indeks on viimasel kahel päeval järsus languses.

Lisaks mobilisatsioonile mõjutas Venemaa aktsiaturgu ka eilne uudis selle kohta, et valitsus tahab eelarvedefitsiidi katteks koguda eksportivatelt toormefirmadelt järgmisel aastal täiendavalt 1,4 triljonit rubla (umbes 23 miljardit eurot).

Kommersanti andmetel kerkiks gaasiekspordi tollimaks gaasi kõrge hinna korral 50 protsendini (hetkel 30%). Plaan on ka tõsta gaasi hinda riigi sees. Järgmisel aastal peaks gaasitariif tõusma 8,5%, 2024. aastal 7%. Peale selle on kavas gaasifirmade kasumi kättesaamiseks tõsta ressurssimaksu. Veel on plaan järgmisel aastal tõsta naftaekspordi tollimaksu poolteist korda, mis tooks umbes 240 miljardit rubla (4 miljardit eurot) tulu riigieelarvesse.

Järgneval kolmel aastal peaks Vene riik energiafirmadelt seeläbi juurde korjama kokku 3 triljonit rubla (ligi 50 miljardit eurot), sõnasid väljaande allikad. Peamiseks tuluallikaks on Gazprom, kes juba niigi maksab sel aastal eelarvesse ressursimaksuna 1,2 triljonit rubla (20 miljardit eurot) ning 600 miljardit rubla dividendina (10 miljardit eurot).

Kõige enam on täna kukkunud gaasifirma Surgutneftegasi, kaevandusfirma Polymetali, energiafirma EN+ Groupi ning Moskva börsi MOEXi enda aktsiad – kõik üle 5%.

Jaga
Kommentaarid