Täna hommikul teatas Venemaa president Vladimir Putin oma kõnes, et kirjutas alla ukaasile osalise mobilisatsiooni kohta. Kuulduste kohaselt pidi ette salvestatud videopöördumine toimuma aga eile õhtul, mis vallandas Venemaa Google'i otsingumootorites meeletu tõusulaine. Enne Putini pöördumist hakkasid venelased aktiivselt huvi tundma selle vastu, kuidas riigist lahkuda.

Hüppelisest tõusust teatas esimest korda Telegrami kanal Mozhem Obyasnit, statistika on aga kõigile avalikult nähtav Google Trendsi leheküljel.

Google Trends

Google'i päringuindeksi fraas „Kuidas Venemaalt lahkuda“ saavutas teisipäeva õhtul kell 18 Moskva aja järgi tipptaseme. Guugeldamise aktiivsus suurenes just uudiste taustal, mis puudutavad eelseisvaid mobilisatsioone ja rahvahääletusi tunnustamata vabariikides. Kõige enam huvitas väljarände küsimus Hiinaga piirneva Habarovski piirkonna elanikke.

Samal teemal kirjutab ka Briti mainekas väljaanne The Spectator:

Teisipäeval suurenes ka venelaste huvi mobiliseerimise vastu. Siiski oli see väiksem kui mais, mil mobiliseerimise küsimust arutati riigis enne võidupüha. Kõige aktiivsemalt väljendasid selle teema vastu huvi Belgorodi oblasti elanikud.

Niisamuti hakkasid teisipäeval venelased guugeldama seda, kuidas sõjaväkke minekut edasi lükata. Tipphetk oli kell 13, pärast esimesi vihjeid võimalikust mobiliseerimisest.

Google

Osaline mobilisatsioon Venemaal

Venemaa presidendi sõnul kuuluvad väljakuulutatud mobilisatsiooni alla ainult reservsõjaväelased. Enne väeossa saatmist läbivad nad kohustusliku lisaettevalmistuse, teatas Putin.

Putin teatas, et „sõjalise erioperatsiooni“ eesmärgid Ukrainas jäävad muutumatuks ja et Venemaal ei ole õigust jätta Ukrainas elavaid talle lähedasi inimesi timukate lõhki kiskuda.

Peale selle lubas Putin toetust referendumi elluviimisele Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastis.

Veel teatas Putin, et andis kaitseministeeriumile korralduse määrata kindlaks vabatahtlike staatus, kes nn erioperatsioonis osalevad.

Jaga
Kommentaarid