Mitmed välismaised väljaanded kirjutavad, et Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina andis viimastel kuudel selgelt mõista, et jääb oma ametikohale üksnes siis, kui Venemaa ei kuuluta välja mobilisatsiooni. Täna juhtus aga täpselt risti vastupidi: Venemaa president Vladimir Putin teatas osalisest mobilisatsioonist.

Pärast teadanne avalikustamist, kirjutas väljaanne Daily Mail, et Kremli allikate sõnul on keskpanga president ähvardanud tagasi astuda. Sealjuures väidavad osad allikad, justkui oleks Nabiullina juba lahkumisavalduse lauale pannud. Ja kui ongi, siis tuleb see Putinil kinnitada. Kardetakse, et seda ta aga ei tee.

Kes on Elvira Nabiullina?

Elvira Nabiullina on hinnatud kõrgelt nii investorite kui ajakirjanike poolt üle maailma. Euromoney ja The Banker nimetanud teda kui üheks maailma parimaks rahapoliitika kujundajaks. Nabiullina proovis ka sõja puhkedes oma ametikohalt tagasi astuda, kuid president lükkas tema soovi tagasi ning sel kevadel algas keskpanga juhi uus 5-aastame ametiaeg. Nabiullina on Venemaa presidendiga koos töötanud juba ligi 20 aastat.

Tänu Nabiullina võimekusele on Venemaale loodud üks maailma suurim välisvaluuta- ja kullavaru, edendas pangasüsteemi, eemaldades turult ebakompetentselt juhitud ja alakapitaliseeritud pangad jpm. Sõja puhkemine ja sanktsioonide kehtestamine on aga enamus Nabiullina ponnistused tühistanud.