Komisjoni esimees Kristen Michal sõnas, et nädal tagasi Riigikogus vastu võetud elektrituruseaduse muudatused tagavad piiritletud hinnaga elektri kodutarbijale, samas kõrgete elektri börsihindadega toimetulekul vajavad abi ka ettevõtjad. „Mikro- ja väikeettevõtetele tekib uue seadusega võimalus osta elektrimüüja käest elektrienergiat Konkurentsiameti reguleeritud hinnaga ehk minna üle universaalteenusele. Sama võimalus avaneb ka kolmandale sektori ühingutele, kes tarbivad aastas kuni ühe gigavatt-tunni energiat,“ sõnas esimees.

Michal täpsustas, et universaalteenust saavad hakata tarbima mikroettevõtted ehk äriühingud, kus töötab vähem kui 10 inimest ja aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa kahte miljonit eurot ning väikeettevõtted ehk äriühingud, kus töötab vähem kui 50 inimest ja mille aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa 10 miljonit eurot. Samuti saavad universaalteenusele mittetulundusühingud, sihtasutused ja füüsilisest isikust ettevõtjad seniks, kuni nende aastane energia tarbimine ei ületa üht gigavatt-tundi.

Komisjoni aseesimees Rene Kokk sõnas, et ettevõtluse toetamiseks vajalikke muudatusettepanekuid tegi EKRE ka eelmisele universaalteenuse eelnõule, eesmärgiga juba seal vajalik toetus abivajajatele ette näha, kuid muudatusi kahjuks ei toetatud. „Täna algatatud eelnõuga on tegu sammuga õiges suunas, ent palju on veel ebaselget ja täpsustamist vajavaid punkte. Üks murekoht, mille välja tooksin, on ka äritarbijate puhul eelnõus ette nähtud leppetrahv energiapaketi vahetamisel. Oluline on saavutada ettevõtjate ühetaoline ja õiglane kohtlemine. Samuti on füüsilisest isikust ettevõtjatele, sihtasutustele ning mittetulundusühingutele ette nähtud aastane tarbimismaht. Kui see täis saab, kukuvad nad tagasi börsipaketile. Praegu ei ole teada, millal see tarbimislagi ette tuleb,“ märkis Kokk.

Majanduskomisjon otsustas saata elektrituruseaduse muutmise eelnõu (680 SE) esimesele lugemisele 27. septembril ettepanekuga esimene lugemine lõpetada.

Eelnõuga kehtestatakse mikro- ja väikeettevõtetele ning kolmandale sektorile võimalus osta elektrimüüja käest elektrienergiat Konkurentsiameti reguleeritud hinnaga. Regulatsiooni planeeritud käivitumisaeg on 1. november ja see kehtib 2023. aasta lõpuni.

Kui kodutarbija – kellele see on kasulik ja kes ostab elektrit universaalteenust osutavalt elektrimüüjalt – viiakse universaalteenusele üle automaatselt, kui ta ise ei soovi sellest pakkumisest loobuda, siis ettevõtja peab eelnõu kohaselt üleminekusoovist elektrimüüjale ise teada andma või müüja pakkumisele omapoolse nõusolekuga vastama.

Kodutarbijale elektri universaalteenust võimaldava elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse muutmise seaduse võttis Riigikogu vastu 15. septembril ja see hakkab kehtima homsest.