Venemaa võib sel aastal saavutada rikkaliku teraviljasaagi, kuid see ei pruugi riigile tähendada suurt eksporti, et aidata kaasa maailma toidukriisi lahendamisele.

SovEconi, uuringufirma, mis keskendub oma töös Musta mere teravilja ning rapsile, andmetel võib sel aastal Venemaa teraviljasaak tõusta rekordtasemele, ulatudes 100 miljoni tonnini. USA Põllumajandusandmete osakonna kohaselt on Venemaa maailma suurim viljatoodangu tarnija välisriikidesse - viiendik maailma teraviljaekspordist on pärit just sealt.

Eelmisel aastal oli meie idanaabri teraviljasaagiks 75,2 miljonit tonni, kuid sel aastal prognoosib SovEcon 33%-list kasvu.

Uuringufirma juht Andrey Sizovi sõnul aga ei tähenda suur saak suurt eksporti. Põhjused nagu kõrged riigi- ning ekspordimaksud, Ukraina-Vene sõjast tekkinud logistilised takistused marsruutidel hoiavad Vene vilja koduriigis.

Ettevõtted peaksid samuti vältima Venemaaga kauplemist või olema ettevaatlikumad. „Kuigi toit ei kuulu Lääne kehtestatud sanktsioonide alla, siis pankurid ning kindlustusfirmad on kahtleval seisukohal Venemaaga äri tegemise kasulikkuses, sest laevafirmad ei soovi oma aluseid saata konfliktialadele,“ kirjutas analüütik Alexandra Prokopenko 16. septembril.

USA valitsusesisese Rahvusvahelise Teraviljanõukogu prognoosi kohaselt on maailma teraviljatoodangu suuruseks sel aastal 792 miljonit tonni, mis ületab globaalse tarbimise, mille suuruseks ennustatakse 785 miljonit tonni.