Tallinna börsiindeks kukkus täna 0,55%, Riia 1,36% ning Vilnius 0,53%.

Tallinna börsil oli suurim langeja trenniseadmete tootja Robus Group, mis langes 840 eurose kauplemiskäibe juures üle 6%. Suurimate tõusjate seas olevad Linda Nektar ja Punktid Technologies paistavad samuti silma väga väikese kauplemiskäibega, vastavalt 24 ja 324 eurot.

Päeva kauplemiskäibeks kujunes 1,14 miljonit eurot, millest suurima osa andsid Enefit Green 600 000 euroga ning Merko Ehitus 99 200 euroga.

Baltika teatas täna, et sai 3000 eurot trahvi, kuna jättis aprillis börsiteatena avaldamata olulise tehingu suuromanikuga. Avaldamata jäi, et KJK Fund andis ettevõttele aprillis intressita laenu 700 000 eurot. Loe pikemalt siit.

Euroopa ja USA samuti languses

Euroopa börsid on täna languses. Inglismaa börsi ning FTSE 100 aktsiaindeksit langetas valitsuse radikaalne kärpekava, mis oponentide sõnul viib niigi kõrge inflatsiooni kiirenemiseni. FTSE 100 on langenud ligi 1,9% ning Euroopa laiapõhjaline Stoxx 600 aktsiaindeks ligi 1,8%.

Languses avanesid ka USA peamised indeksid. Dow Jones on kukkunud 1,14%, S&P 500 1,3% ning Nasdaqi koondindeks 1,2%.

Tugeva, üle 4% languse on teinud brent nafta, mille barrel on kukkunud alla 87 dollari. Languse taga võib näha ootust, et keskpangad jätkavad intresside tõstmist ka majanduslanguse hinnaga.

Tulemas rahakaasamine

Uut rahakaasamise plaani haub nutikaid ülekäiguradasid arendav Bercman Technologies. Börsiteate järgi on kavas pakkuda 120 000 kuni 210 000 aktsiat ehk 360 000-630 000 eurot. Aktsia hinnaks on 3 kuni 4 eurot aktsia kohta ning lõpliku hinna määrab ettevõtte nõukogu.

Uut rahakaasamist aktsiaturgudelt planeeritakse ettevõtte kiiremale kasvule kaasa aitamiseks. „Vaatamata keerulisele geopoliitilisele olukorrale on Bercmanil toimumas põnevaid arenguid seoses laienemisega välisturgudel ning tootearenduses oleme edasi liikumas nutika ülekäiguraja uute funktsionaalsustega konkurentsivõime ja läbimüügi suurendamiseks,“ ütles ettevõtte juht Mart Suurkask.

Bercman Technologies varasemad kaks rahakaasamist sattusid ajaliselt turusentimendi kahte äärmusse: eelmise aasta juunis märgiti IPO täiesti lõhki ehk 14,5 korda üle, aga tänavu mais saadi soovitud rahast ainult kolmandik.

„Kevadine aktsiaemissioon sattus ebakindlale ajale, mis tegi investorid ettevaatlikuks. Ja kuigi geopoliitiline olukord on ka praegu keeruline, on Bercmanil alates kevadest toimunud olulisi arenguid nii välisturgudel, kus alles hiljuti allkirjastasime 5-aastase toodete edasimüügilepingu Kreeka infrastruktuuri ettevõttega,“ ütles Suurkask Delfi Ärilehele.

Investeerimisplaanide mittetäitumine kevadel aeglustas Suurkase sõnul küll arengutempot, aga ei muutnud ettevõtte sihte. „Ettevõttena on meile oluline oma plaanidega edasi liikuda ja eesmärgid ellu viia. Koos investorite panusega saame seda arengut kiirendada,“ märkis Suurkask.

Siit ka päeva küsimus: