Ettevõtted on jõukuse loojad nii inimestele kui ka omavalitsustele. Mida tugevamad, ambitsioonikamad ja uuendusmeelsemad on ettevõtted, seda paremini piirkonnal ja elanikel läheb. Selleks tuleb luua eeldused: keskkond, mis võimaldaks arengut ja aitaks ettevõtjatel ambitsioone ellu viia.

Selleks et ettevõtteid tekiks, peab eeskätt olema ettevõtlik hoiak. Julgus alustada, ebaõnnestuda, proovida ja koostööd teha. Kui üldiselt arvatakse, et eestlastele on loomuomane üksi pusida, muretseda, läbi põleda ja kannatada, siis usutavasti hinnatakse üha enam koostöö väärtust. See aga ei loo eeldusi edukaks ettevõtluseks. On vaja välist stiimulit, tõuget, julgustust, tunnet, et keerulisematel aegadel ei jääda üksi. 2020. aasta majandusaasta aruannete põhjal tegutseb Tallinnas aktiivselt majandustegevusega kokku 83 000 äriühingu, neist 98% on mikro- või väikeettevõtted, kus tegutseb kuni 9 inimest. Omakorda 60%-l neist on töötajate arvuks null. Üksi tegutseda ongi raske.

Tallinn kui riigi majandusmootor

Tänavu 27. septembril toimuvat ettevõtluspäeva on Tallinn korraldanud juba 19 aastat järjest just selle mõttega, et süstida inimestesse ettevõtlikkust. Tulla kokku, tekitada õlg õla kõrval tunnet ja arusaama, et keegi pole üksi, sest kõik on kusagilt alustanud. Kuulata teiste ebaedu- ja edulugusid, saada inspiratsiooni ja näpunäiteid ning uusi teadmisi ja koostööpartnereid. Julgeda alustada midagi uut või teha asju teisiti. Kehtib ütlemine, et kui oled saanud päevas kasvõi ühe uue mõtte või kontakti, siis oled saanud midagi kasulikku.

Üks päev muudab suures plaanis loomulikult vähe. Selleks et päriselt tiibu sirutades lendama hakata, tuleb neid vajadusel esmalt lendama õpetada. Linn on ettevõtjale toeks nõustamiste, koolituste ja toetuste kaudu ning aitame otseses mõttes ettevõtteid luua. Messitoetused aitavad tooteid ja teenuseid tutvustada välisturgudel ning arendada ekspordipotentsiaali. Digitoetused aitavad muuta ettevõtte majandamise ja haldamise oluliselt efektiivsemaks. Praktikajuhendamise toetused aitavad ettevõtetel välja koolitada uusi spetsialiste ja panustada valdkonna tööjõusektorisse.

Umbes pooled kogu Eestis tegutsevatest ettevõtetest asuvad Tallinnas. Igal aastal luuakse pealinna enam kui 6000 aktiivset ettevõtet juurde, seega võib seda piirkonda pidada kogu Eesti majandusmootoriks. Ühelt poolt on siin kõige rohkem võimalusi, teisalt on ka konkurents tihedam. Siinkohal tulebki mängu vastupanuvõime, soov areneda, kasvada, kohaneda muutustega.

Julgus alustada on ettevõtluse seeme

Ettevõtlikkus on tervitatav ja kes ei riski, see ka ei võida. Peab olema julgust, et alustada ja just seda ettevõtluspäev süstida soovibki.

Ettevõtluspäeva korraldamine on linnale samasugune julgustükk – ära tegutse üksi, vaid kaasa neid, kes hästi teavad ja teevad. Seetõttu on sel aastal liitunud päeva korraldamisega mitmed ettevõtted ja oma ala eksperdid, kellega koos on kokku pandud mitmekesine programm tunnusmõtte „Väärtust luues“ all.

Kui anname kellelegi tõuke ettevõtlusega alustada, oleme oma eesmärgi saavutanud.

Ettevõtjatest sõltub kõik. Ettevõtlikkus ja ettevõtted on väärtus, seda peab hoidma ja tunnustama.

28. septembril jagatakse taas Tallinna ettevõtlusauhindu, et tunnustada, tõsta esile ja tänada ettevõtjaid nende julguse, pealehakkamise ja ühiskonda panustamise eest. Toetades üksteist, võidame kõik, nii ühiskonnaliikmete kui ka ettevõtjatena.

Jaga
Kommentaarid