Näiteks Tallinnas Telliskivi linnakus asuval erakapitalil tegutseval kunstimuuseumil Fotografiska möödub 2022. aastal esimene terviklik aasta. Ehkki uksed avati küll 2019. aastal, tuli juba järgmisel kevadel maja pandeemia tõttu sulgeda. Esimese kolme tegutsemisaasta sisse jäi pea pool aastat täielikku kinni olemist ning kuude kaupa oluliste piirangutega tegutsemist.

„Oleme ettevõttena teistsugused kui tavapärased muuseumid, kuna tegutseme täielikult erakapitalil, siis peame oma tegevusi ja teenuseid väga täpselt sihtima vastavalt külastajate käitumisele,“ ütleb Fotografiska asutaja ja juht Margit Aasmäe. Kuigi suvi täitis ootused külastajate osas, korooneelse tasemeni veel jõutud pole. Külastajatest moodustavad turistid poole, suvekuudel rohkemgi.

Fotografiska

Muuseum rõõmustab ka maitsemeelt

Kuigi Fotografiska Tallinn on kohalik ettevõte ja kohalike ettevõtjate ning inimeste vedada, on nad osa globaalselt brändist, mida tunti lähiriikides rohkemgi kui siin. Avamisel oli seetõttu järjekord ukse taga.

„Üheks meie alustalaks on näituste vahetamise kiirus, mis on umbes üks kord kuus, ning iga uus näitus on tähtsündmus, mille juurde pakume inspireerivat publikuprogrammi,“ toob Aasmäe välja. Olulised verstapostid on ka muuseumi sünnipäevad, mis hõlmavad sel päeval programmina kogu maja ja sisehoovi ning jäänud külalistele kauaks meelde.

Lea Dali Lioni mälestuskontsert Fotografiskas.

Seda teeb ka toit. Muuseumi toidukoht on pärjatud Michelini tärni jätkusuutliku toiduvalmistaja tunnustusega ja näiteks pakub õhtusööki, kus kogu menüü valmistatakse ja serveeritakse elektrita.

Eristuv on ka nende püsikliendiprogramm sõbrakaartide näol, mis on tänaseks kasvanud kolme-kihiliseks. Erinevaid teenuseid pakuvad nad nii tudengitele, tavakülastajatele kui ka nn patroonidele, kellele kunsti ja Fotografiska siinne toimetamine ehk kõige enam hinge läheb. Kaardiomanikele pakutakse eraldi programmi ja neile on avatud ka kõigi teiste Fotografiskate uksed.

Teaduskeskus oli valmis kõige hullemaks

Teine nominent aasta turismiedendaja tiitlile tuleb Tartust ja selleks on Teaduskeskus Ahhaa. Keskuse teadusliku poole eest vastutav juht Pilvi Kolk selgitab, et 2022. aasta on neile olnud ootamatu – valmistuti koroona tõttu tegevuste ära jäämiseks ja uute piirangute naasmiseks, kuid nii ei läinud. Kui Fotografiska alles ootab viiruse-eelse külastajate taseme naasmist, siis teaduskeskus juba saavutas selle.

Keskus on planeeritud nii, et kaks korda aastas vahetub kolmandik ekspositsioonist ja igal aastal luuakse uus interaktiivne näitus originaaltoodangut. Näiteks tänavu on väga populaarne näitus olnud kaasa haaravate ja tegutsema panevate atraktsioonidega näitus „Ahhaa, sport!“. Suursündmus on ka lahingurobotite võistlus Robolahing, millest on viimastel aastatel iga kord vähemalt 750 vaatajat osa saanud.

Eesti suurim bussipeatus Ahhaa keskuse ees.

Muuseum teeb ka tihedat koostööd linna ja piirkonna teiste turismiasutuste ning muuseumidega. Näiteks värskelt tähistatud 25. sünnipäeva puhul olid koostööpartnerid üle Eesti kutsutud programmi osalema ning nii tõusis nähtavus tõusis kõigi jaoks. „Isegi kui meie oleme põhjus, miks pere otsustab tulla Tartusse, siis üksi jääb meist väheks ja tuleb pakkuda tegevust terveks nädalalõpuks koos teiste turismiasutustega,“ toob Kolk välja.

Ahhaa keskuse peamine turundustegevus on suunatud maja avamisest peale Läti suunas ja see on ka vilja kandnud, sest kolmandik külastajaid tuleb lõunanaabrite seast. „Meil tihedam koostöö kohalike suunamudijatega ning ühe agentuuriga. Loomulikult on meil tööl läti keelt kõnelevad töötajad ning ka maja tekstid ja programm on osalt läti keeles,“ selgitab üks keskuse juhte.

AHHAA Teaduskeskus

Ahhaa keskus alustas augusti lõpus taas väga populaarsete teadusvõistluse Rakett69 laagrite juhendajate koolitamisega ning sellel sügisel peaks tuhanded koolilapsed saama võimaluse taas võistelda tuntud formaadis üle Eesti. Novembris on Robolahing esimest korda toimumas Tallinnas ning novembri lõpus avavad nad uue näituse „Ahhaa, aju!“, mis tuleb nende juurde Heureka teaduskeskusest Soomes ning mille ettevalmistused juba käivad.

Pandeemia teeb tunnustuse eriti magusaks

Kolmanda nominendi leiame peamiselt tegutsemas Tallinnas ja selle ümbruses, viimastel suvedel on neid rohkem näha ka teistes linnades. Sel aastal Eestisse jõudnud Michelini tärnide jagamisel riisusid OKO Restoranide perekond koore, sest pooled ehk neli nende restoranidest said pärjatud või ära mainitud.

„Tärnide Eestisse tulek ja gurmaanide maailmakaardile lisamine on meie riigist teinud veelgi atraktiivsema külastuspaiga,“ selgitab OKO Restoranide üks omanik Martti Siimann. Tunnustuse teeb tema sõnul eriti magusaks see, et sektor vaevles koroona kõrgajal tõsistes raskustes.

Martti Siimann Michelini tärniga pärjatud restorani ees.

Tänavune aasta on aga olnud väga kiire. Ühtepidi ilus suvi ja kümnete tuhandete külastajate teenindamine, kelle ootused tänu Michelini tõttu vaid tõusid. Teistpidi paar aastat ära jäänud teenindussektori hooajaline värbamine, mis pani neid ekstra pingutama.

„Hoolimata viimaste aastate raskustest oleme meie kasvanud ja investeerinud uutesse restoranidesse,“ selgitab Siimann. Näiteks 2021. aastal avas ettevõte suverestoranid Tartus ja Pärnus ning 2022. aasta kevadel ka Haapsalus. Plaane on aga veelgi. „Oleme teinud ettepaneku rajada Tartu Toome varemetesse klaasist restorani. Detailidest on veel vara rääkida, kuid teoks saades tuleb midagi väga erilist ja uudset nii Eesti kui maailma kontekstis,“ ei suuda Martti Siimann elevust varjata.

Mida toob turismimagnetitele tulevik?

Fotografiska juht Margit Aasmäe sõnul on iga ettevõtja unistus, et viimasest kahest aastast raskemaks olukord minna ei saa. „Raskustest läbitulek on meid teinud ettevõttena kiiremini tugevamaks kui seda oleksime tavatingimustes suutnud saavutada ning ehk oskame arvestada seda ka uute raskustega hakkamasaamisel,“ on juht tuleviku osas positiivselt meelestatud.

Optimistlik on ka teaduskeskuse Ahhaa juht Pilvi Kolk, sest suund on sellele, et koolid hoitakse lahti ja õpilased ja grupid saavad käia õppeprogrammides. „Sügisest alustame ka uue keemia-teemalise õppeprogrammi pakkumist. Tavakülastajate jaoks on kaks aastat järjest sügisene näituse avamine ära jäänud, kuid sellel aastal loodame jätkata varasemas rütmis ehk kaks korda aastas vahetub näitus,“ avab Kolk plaane.

Kuigi OKO Restoranid laiendab tegevust, kammitseb ettevõtet teenindussektori töötajate leidmine. Üllatusi võib ka madalhooaeg tuua. „Nüüd sügis-talvisel perioodil elektrihindade tõusuga seoses ja pimedal aastaajal restoranis tulesid ega köögis pliite kinni keerama ei hakata. Tuleb raskustele vastu seista ja järgmise suveni vastu pidada,“ on Siimann kindel.

Kategooria „Aasta turismiedendaja“ eesmärk on tunnustada ettevõtteid, kes panustavad Eesti turismimajandusse läbi atraktiivsete turismiteenuste ja -toodete ning aitavad kaasa Eesti kui turismisihtkoha kiiremale arengule ja laiemale tuntusele. Võitja selgub 13. oktoobril Eesti parimate ettevõtete galal“ palun asundada lausega „Võitja selgub 13. oktoobril toimuval Eesti parimate ettevõtete auhindamisüritusel, millest teeb ülekande ETV.

Artiklite ilmumine on kaasrahastatud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi vahenditest.