Kokku oleks täiendav tõus seega 1,5%, mis enam-vähem kattub Bloombergi andmetel rahaturgude ootusega, mille kohaselt võiksid intressid tõusta sel aastal vähemalt 1,25%.

Täpsemalt on sel aastal veel ees ootamas kaks keskpanga nõukogu kohtumist, kus otsustatakse rahapoliitika suuna üle: 27. oktoobril ja 15. detsembril.

Viimati tõstis keskpank 0,75% võrra intresse kolm nädalat tagasi. Hoiuseintressimäär tõusis 0,75 protsendini, refinantseerimisoperatsioonide intress 1,25 protsendini ning laenamise püsivõimaluse intressimäär 1,5 protsendini.

Goldman Sachsi ökonomist Jari Stehn märkis, et kui varem prognoosis ta mõõdukamat tõusutempot ehk 0,5% tõusu, siis neljandas kvartalis kasvava inflatsiooni tõttu on keeruline tõusutempot alla lasta.

Investeerimispank prognoosib, et intresside tõstmine jätkub ka järgmisel aastal, kui veebruaris tuleb täiendavalt poole protsendine tõus, mis võiks ka olla tipp. „Kui rahapoliitika muutub karmimaks, hakkavad inflatsiooninäitajad stabiliseeruma ning on selgem, kas euroala on majandussurutises või mitte,“ märkisid ökonomistid.