Nädalad pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse alustas Itaalia energiaettevõtte Eni tegevjuht Claudio Descalzi läbirääkimisi Aafrika gaasitarnijatega. Ettevõtte ja valitsuse teatiste järgi kohtus Descalzi veebruaris Alžeeria ametnikega ning märtsis alustas kõnelusi Angolas, Egiptuses ja Kongo Vabariigis.

Eni ja Itaalia suutsid kasutada ära olemasolevaid tarnesuhteid nende riikidega, et tagada lisagaas, millega asendada suur osa peamistelt tarnijatelt Venemaalt saadud kogustest. See on muutus, mida pole suutnud teha mitmed Euroopa riigid.

Saksamaa on majanduslanguse äärel. Riigi tööstus valmistub gaasi- ja elektrienergia jaotamiseks ning on hiljuti riigistanud suure kommunaalteenuse. Itaalia, kes on majanduskriisidega tuttav riik, on taganud lisatarned. Riik on kindel, et ei pea gaasi ratsioonideks, ning valitsus nimetab riiki energiajulgeoleku osas Euroopa parimaks.

Descalzi tunnustamine mitmes Aafrika riigis on kindlasti konkurentsieelis, ütles Itaalia endine tööstusminister ja Eni endine juhatuse liige Alberto Cl, viidates raskustele lepingute sõlmimisel tarnekriisi ajal.