Prognoositakse, et Euroopa gaasinõudlus on sel sügisel langemas rekordilised 10 protsenti. Järgmisel aastal lisandub sellele veel 4 protsenti. Seda ütleb rahvusvaheline energiaagentuur. Gaasi säästmine on võtmekoht, et varud ei hakkaks kiiresti vähenema.

Eelmisel nädalal leppisid Euroopa Liidu ministrid kokku meetmetes, millest üks puudutab nõudluse vähendamist ja teine energiaettevõtete maksustamist. Komisjon andis teada, et sel nädalal antakse teada järgmistest sammudest. Lauale võetakse taas ka gaasihinna lae kehtestamine.

Nord Streami torujuhtmes toimunud plahvatused tähendavad, et niipea neist torudest gaasi läbi ei tule, isegi kui peaks juhtuma ime ja Venemaa voogusid taastada sooviks.

Euroopale on näiteks abiks Norrast tulev gaas, mis aitab Venemaalt tuleva kütuse katkemist katta. Bloomberg Intelligence analüütik ütles, et endiselt on siiski risk, et gaasi talveks ei jätku.

Vene gaasi tuleb Euroopasse täna Ukraina kaudu, kuid pidev on oht, et ka seal tarned katkevad. Gaasi tuleb ka TurkStreami torujuhtme kaudu, kuid seda mõnele väikesele riigile ja Türgile. Nädalavahetusel katkestas Gazprom gaasitarned Itaaliasse.

Hollandi gaasibörsi TTF futuuri hind kukkus 5,2% võrra 179 eurole megavatt-tunni kohta.

Suureks küsimuseks jääb, kas Euroopa suudab sama edukalt oma varusid täita ka järgmisel aastal. Seda olukorras, kus Vene gaasi ei ole kohe aasta algusest alates. Täna on reservid 88% ulatuses täis. Külmadel kuudel hakkavad aga varud vähenema.

Siin tulevadki mängu gaasi säästmise meetmed. „On väga ebatõenäoline, et eurooplased külmuvad sel talvel gaasitarne katkemiste tõttu. Nõudlus peab aga vähenema,“ ütles üks ekspert Bloombergile.