„Me oleme heaks kiitnud uue sanktsioonipaketi,“ ütles Poola suursaadik ELis Andrzej Sadoś ajakirjanikele. „See sisaldab kolmandatesse riikidesse tarnitava Venemaa nafta hinna ülempiiri ja mehhanisme, et vältida sanktsioonidest kõrvalehoidmist.“

Neljapäeval jõustuvad sanktsioonid keelaksid Venemaa nafta meretranspordi kolmandatesse riikidesse üle nafta hinna ülempiiri, teatas ELi eesistujariik Tšehhi Twitteri postituses. Meede laiendaks impordikeeldu kaupadele, sealhulgas terasetoodetele, ning keelaks IT-, inseneri- ja õigusteenuste osutamise Venemaa üksustele.

Pakett lisab Venemaa nafta transportimise keelu selle transpordiks vajalike teenuste jaoks varem kehtestatud piirangutele. Erand tehakse naftale, mille hind on Seitsme grupi (G7) ja teiste riikide koalitsiooni poolt kehtestatud tasemel või alla selle.

Laiem sanktsioonipakett oleks suunatud mitmete isikute ja üksuste vastu, sealhulgas Venemaa ministeeriumi kõrgemate ametnike ja isikute vastu, kes olid seotud hiljutiste laialdaselt hukka mõistetud referendumite korraldamisega. Samuti piirataks sellega ligipääsu lennundustoodetele, elektroonikakomponentidele ja konkreetsetele keemilistele ainetele, jättes Venemaa sõjaväe ilma olulistest tehnoloogiatest.

USA on mitu kuud pingutanud, et vabastada Venemaa toornafta eksport. Nimelt kardab USA, et ELi praegused sanktsioonid võivad tabada naftatarneid. Mõned riigid olid ärritunud, sest viimane sanktsioonide eelnõu näib olevat nõrgendanud mitmeid kavandatud meetmeid, sealhulgas peeti silmas Venemaa teemandikaevandusettevõtte eemaldamist sanktsioonide nimekirjast. „Protsess oli keeruline ja me pidime kokku leppima mõnedes erandites, sealhulgas nende juba kurikuulsate punaste teemantide asjus,“ ütles Poola suursaadik.

Nafta hinna ülempiiri võimaldamiseks peab EL muutma praeguseid õigusakte. Juunis leppisid ELi riigid kokku, et meretranspordiga seotud nafta kindlustus- ja finantsteenused on täielikult keelatud, samas kui laevandus jäi piirangutest välja. Enamik neid keelde peaks jõustuma 5. detsembril koos ELi Venemaa toornafta ostmise keeluga.

Euroopa tankeritranspordi kindlustus kaitseb tankeritransporti riskide, sealhulgas naftalekke eest ning oleneb palju Euroopa ettevõtetest. G7 on väljendanud soovi, et kokkulepe sõlmitaks enne 5. detsembrit.

Jaga
Kommentaarid