Alanda ruumi temperatuuri

„Lihtsaim viis oma energiaarvelt raha säästa ja energiatarbimist vähendada on lihtsalt alandada koduruumide temperatuuri. Sa ei pea temperatuuri täielikult maha keerama, ka vaid mõne kraadi võrra jahedamaks seadistamine võib tuua kaasa märkimisväärse rahalise kokkuhoiu,“ lausus Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen. Odavam on jätta küte terveks päevaks madalale temperatuurile, selle asemel et see pidevalt sisse-välja lülitada.

Kõrvalda õhulekked ja tuuletõmbused

Soojuskadu uste, akende ümber ning halvasti isoleeritud pööningute või seinte kaudu võib sulle maksta kuni paarsada eurot aastas. Pööningule isolatsioonimaterjalide ja uste alla tuuletõmbetõkete paigaldamine võib oluliselt vähendada soojuskadu, mis omakorda võimaldab säästa küttekuludelt.

Kaalu madalamate kuludega küttesüsteemi

Kas põrandaküte teeb elektriarve hiiglaslikuks? Elektriküttest neli-viis korda säästlikum lahendus on õhk-vesi soojuspumbaga kütmine. Selline pump sobib hästi täiendama olemasolevat kütteallikat. Õhk-vesi soojuspumba soetamist tasub kaaluda ka siis, kui ühe kütteseadme ülesanne on soojendada ka tarbe- või küttesüsteemi vett.

Kui sul on vaja soojendada ainult väikest ala, kasuta paikset kütteseadet. Need sobivad suurepäraselt suletud ruumide kütmiseks, kus viibid vaid lühemat aega, näiteks garaaž või vannituba, mis on mingil põhjusel alati külmemad kui kõik teised ruumid. Pea meeles, et kogu majapidamise kütmisel on need aga vähem tõhusad kui maasoojus- või õhksoojuspump. Keskkonnasäästlikum on kasutada sootuks päikeseenergial põhinevaid küttevõimalusi.

Õhuta radiaatorid

Kui soovid, et radiaatorid soojendaksid sinu kodu tõhusalt, peaksid radiaatoreid regulaarselt õhutama. Õhutamata radiaator ei anna korralikult sooja, sest radiaatorisse kogunenud õhk peatab sooja vee ringluse. See muudab sinu kodu küttesüsteemi vähemtõhusaks, kuna kasutad radiaatorist piisava soojuse saamiseks rohkem energiat.

Vali enda harjumustele sobivaim elektripakkuja

Elektriarve kontrolli alla saamiseks tasub kindlasti uurida, milline elektripakkuja on sinu majapidamise tarbimist arvestades kõige soodsam. Kui valida börsihinnaga pakett, siis on mõistlik uurida, mis kellaajal on elektrihind kõige odavam. Paljude kodumasinate, näiteks nõude- või pesumasina kasutamise saab taimeriga ajastada ajaks, mil elektri hind on kõige soodsam.

Toast lahkudes kustuta tuled

Iga majapidamine vajab tänapäeval suurel hulgal valgusteid ja seetõttu on oluline valida õige valgusallikas, mis oleks pika elueaga ja aitaks energiat kokku hoida. Kuigi turul on saadaval suurel hulgal säästupirne, on mõistlik valida valgusallikaks LED pirn. LED kasutab umbes poole vähem energiat kui energiasäästupirnid. LED-i eelis on ennekõike väga väike energiakulu ja väga pikk kasutusiga (25 000–50 000 tundi või umbes 15–20 aastat). Samuti taluvad LED-id hästi sisse-välja lülitamist, need süttivad kiiresti ja saavutavad oma heleduse kohe. Lisaks pakuvad parimad tootjad LED pirnidele lausa 2–3-aastast garantiid.

Harjuta end ruumist lahkudes valgusteid välja lülitama ning kasuta vaid neid valgusteid, mida on parasjagu tarvis. Kasuta ära ka võimalikult palju loomulikku päevavalgust. Päevavalgust aitavad ruumides paremini hajutada akende läheduses olevad peeglid ning heledates toonides seinad-põrandad.

Kodumasinate arukas kasutus

Kodumasinate kulu saab jagada kaheks: soetamiskulu ning kasutamisega kaasnev kulu. Leia siinkohal enda eelarvele sobivaim ja kõige säästlikum lahendus. Valides kasutatud kodumasina, säästad soetuskuludelt, kuid jooksvad kulud võivad masina vanuse tõttu olla suuremad kui uhiuue ja kõrgeima energiaklassiga masina puhul. Uue kodutehnika soetamisel eelista võimalikult kõrge energiaklassiga kodumasinaid.

Kui saad toitude valmistamiseks kasutada ahju asemel mikrolaineahju, tee seda. See kulutab 30–80 protsenti vähem energiat võrreldes tavapärase ahjuga, sest soojendab ainult toitu, mitte seda ümbritsevat õhku.

Kasuta riiete pesemiseks jahedat vett ja riputa need kuivama. Riiete pesemisel kasuta jahedat veetemperatuuri, et säästa energiat. Võimaluse korral kuivata riideid pesunööril või riputa need kuivama õhuvahetusega siseruumidesse.

Säästa vee arvelt

Hakiaineni sõnul on koduse majapidamise üks suurima elektrikuluga seade veeboiler, mistõttu tuleks kontrolli alla saada vee soojendamine ja sooja vee kasutus. Kindlasti ei ole mõtet vett soojendada suurima võimaliku temperatuurini, kui nii kuuma vee järele praktilist vajadust ei ole. Vee ülessoojendamine tähendab ju suuremat elektrikulu. Samuti sooja vee tarbimine – pika vanniskäigu asemel on ökonoomsem võtta kiire dušš.

Sanitaartehnika poodidest võib leida aeraatoreid, mis aitavad lihtsa vaevaga säästa arvestatava koguse vett. Aeraator segab vee õhuga, tagades nii piisava surve, kuid lastes läbi väiksema koguse vett, mille tulemusena väheneb ka vee soojendamiseks vajalik energiakulu.

Kasuta taimeriga pistikuid

Paljud inimesed ei ole teadlikud faktist, et ka väljalülitatud kodumasinad ja elektriseadmed võtavad elektrit. Võta hetk ja vaata oma kodus ringi – kui palju on sul kodutehnikat, mida sa pidevalt ei kasuta, ent mis on siiski elektrivõrku ühendatud? Selle kulu vältimiseks soeta taimeriga pistikud, kus saad valida kellaajaliselt, millal seade on elektrivõrku ühendatud. See lahendus on mugavam kui igat kodumasinat vooluvõrku ühendada ja välja tõmmata.

Energiasääst ei ole ainult talvine tegevus. Paljud neist näpunäidetest säästavad teie raha aasta ringi ning need on vaid mõningad võimalused jooksvate kulude alandamiseks. Võimalusi on mitmeid – lähene loovalt, et leida tasakaal säästmise ja tarbimise vahel.