Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul näitas tänavune ettevõtluskonkurss selgelt, et Tartus on uued sektorid - ringmajandus, biotehnoloogia, infotehnoloogia - jõudsalt arenemas ja end välisturgudele laiendamas. „Samas on rõõm tõdeda, et väga head tulemused tegid ka meie regiooni traditsioonilised alustalad – metalli- ja puidutööstus. See näitab, et meie kõige suuremad tööandjatest tööstussektorid on suutnud väga hästi kohaneda, teha strateegilisi investeeringuid ning tõsta tootmise efektiivsust,“ ütles linnapea.

Sellest aastast alates võetakse parimate ettevõtjate väljaselgitamisel lisaks Tartu linnale arvesse ka Tartu maakonnas tegutsevaid ettevõtteid. „Majandusliku mõju mõttes ei ole enam põhjendatud Tartu linna ja maakonna ettevõtete vahele piiri tõmbamine - on hulganisti ettevõtteid, kes asuvad linnapiiri taga, kuid maksavad palka Tartu linnas töötavatele inimestele ja vastupidi,“ selgitas abilinnapea Raimond Tamm. Ta lisas, et traditsiooniliselt toimub parimate ettevõtjate valimine koostöös Tartu ettevõtluse tugiorganisatsioonidega, kes igapäevaselt pingutavad selle nimel, et ettevõtluskeskkond Tartus ja Tartumaal oleks väga hea ja areneks veelgi.

Edukaid on palju

Konkursil „Tartu parim ettevõtja 2022“ pälvis kaks auhinda nutiseadmetele teist elu andev Foxway OÜ, kes osutus nii aasta suurimaks töökohtade loojaks kui ka edukamaks ekspordi kasvatajaks. Paari aastaga on ettevõtte töötajate arv kahekordistunud (300lt enam kui 600ni) ning müügitulu on kasvanud 39%.

Aasta investeerija tiitli pälvis HANZA Mechanics Tartu AS, kelle uues kaasaegses tehasehoones paiknevad koos nii tootmine kui lõppkooste, mis vähendab ettevõtte süsinikujalajälge. Investeeringu maht oli ligi 8 miljonit eurot.

Kiireima kasvuga väikeettevõtja oli Cronimet Nordic OÜ, kes kasvatas käivet 91%, ja kiireima kasvuga suurettevõtja — AS RAIT, kelle modernne höövlitööstus müüb toodangut lisaks Eestile veel ligi 40 riiki üle maailma.

Koostöös Tartu Ärinõuandlaga nimetati Tartumaa Uuendajaks 2022 Vudila Mängumaa OÜ; parimaks alustajaks Tartu Ärinõuandla toel valiti Spinman OÜ ning Tartumaa Edendajaks 2022 Tartu Terminal AS. Seda Tartumaal sündinud ja arenenud ning viimastel aastatel jõudsalt üle Eesti laienenud 100% kodumaist pereettevõtet ja kohaliku elu edendajat premeeris omalt poolt eriauhinnaga ka kodumaine Coop Pank.

LightCode Photonics OÜ pälvis kaks tunnustust - Tartu Teaduspargi aasta ettevõte ja MTÜ sTARTUp Day poolt saadi silmapaistvaima start-up ettevõtte tiitel. Tartu Ülikooli teadusprojektist välja kasvanud ambitsioonikas firma arendab läbimurdelist tehnoloogiat – annab robotitele silmad ehitades maailma esimest, paremini navigeerida võimaldavat tarkvarapõhist 3D-kaamerat.

Tartu Biotehnoloogia Park valis edukaima meditsiini- ja eluteaduste valdkonna ettevõtjaks Icosagen Cell Factory OÜ, Eesti biotehnoloogia ettevõtluse nurgakivi. Edukaim ettevõtja Tartu Loomemajanduskeskuses oli Klotsivabrik OÜ. Parim Tartu Ülikooli hargettevõte oli OÜ REWILD ning Tartu Rakendusliku Kolledž valis parimaks koostööpartneriks Talent Plastics Tartu ASi. Esmakordselt anti välja auhind koostöös Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga, kellega pärjati parimaks nooreks ettevõtjaks Tartumaal Kadri Haljas Triumf Research OÜst.

SA Tartumaa Turism nimetas parimaks turismiteoks sektorite-ülese turismilahenduse — suviste veesõitude sarja „Jõeretked“, mida korraldas enam kui poolesaja liikmega Emajõe koostöövõrgustik.

Tänavu valiti esmakordselt ka aasta ettevõtlustegu. Selle auhinna pälvisid Tartu restoranid FII, Hõlm ja Joyce jõudmise eest Michelin Guide nimekirja, rahvusvaheliselt kuulsaimasse ja ihaldatumaisse gastronoomia tunnustussüsteemi.

Juba mitmendat aastat aitavad Tartu Postimehe lugejad valida aasta toodet, milleks sel aastal osutus kaheksa väärika kandidaadi seas enam kui veerandi häältest kogunud BioBlock ninasprei (Icosagen AS).

Sel aastal said parimad ettevõtjad kingiks klaasikunstnik Tiina Sarapu Emajõest inspireeritud klaasskulptuuri.

Tartu linn valib parimaid ettevõtjaid alates 1998. aastast. Konkursi alusandmetena kasutatakse kõigi Tartumaal registreeritud ettevõtete poolt äriregistrile tähtajaks esitatud majandusnäitajaid.