„Soome restaureerimisturu maht on ca 20-25 miljonit eurot, millest meie suudame tänaseks teenindada ligi 4,5 miljonit eurot ehk umbes 20% turuosast. Samas on kindlasti ka kasvupotentsiaali. Kriisis saab kõige rohkem pihta ikkagi uute majade ehitus ja rohkem hakatakse vanu maju korda tegema. Meie tööpõld pigem suureneb ja seda on tunda nii Eesti kui ka Soome turul,“ kirjeldas Scandinori tegevjuht Madis Tarum.

Eksport Soome moodustab Scandinori müügitulust 76% ehk Tallinnas restaureeritud uksed ja aknad eksporditakse peamiselt põhjanaabrite juurde. Koostööd tehakse enamasti Soome ehitussektori peatöövõtjate ja korteriühistutega, kuid osaletakse ka Eesti riigihangetel. Viimasest tulenevalt on hetkel ettevõtte restaureerida nii Niguliste ja Jaani kiriku kui ka Tallinna Linnateatri uksed-aknad.

Sõda ja inflatsioon ettevõtet ei mõjuta

Keeruline aeg oli ettevõttel esimese koroonalaine alguses, kui töötajad piiride taha kinni jäid ja materjalide hinnad uskumatul kiirusel tõusid. „Praegu oleme aga üldmaterjalide hinnad lepingutega kindlaks määranud, mistõttu väiksemad hinnakõikumised meie tegevust ei mõjuta. Samas, kui materjalide hinnad teevad suure hüppe, siis peame paratamatult üle vaatama ka oma hinnakirja,“ sõnas Tarum.

Scandinori juhi sõnul on tänase inflatsiooni juures soodsam vanu aknaid renoveerida kui soetada uusi. „Kindlasti ei ole see otseses võrdluses, ent kui lisada akende vahetusele nii vanade akende eemaldus, fassaadi- ja sisetööd, aknalaudade vahetamine jm, siis julgen öelda küll, et uute akende paigaldamine võib minna kallimaks, kui vanade akende restaureerimine,“ kirjeldas ta ning tõdes, et suur roll on nüüdseks ka inimeste teadlikkusel, kust toode pärineb.

Plaanitakse siseneda akna- ja uksetootmisesse

Ehkki tänaseks on ettevõte põhiklientuuriks ettevõtted, planeeritakse tulevikus asuda ka tootmissuunda arendama, mis võimaldab laieneda ka eraisikute kliendigrupile. „Plaanime alustada puidust akende ja uste seeriatootmisega ning tuua turule Eestis toodetud, sertifitseeritud ja CE-märgistatud kvaliteettoodangut, mis vastab kõikidele Euroopa Liidu ohutus-, tervise- ja keskkonnakaitsenõuetele. Seega siseneme meie jaoks täiesti uude ärivaldkonda ja pakume konkurentsi siin juba tegutsevatele ettevõttele,“ kirjeldas Tarum.

Järgnevateks aastateks on võetud eesmärgiks kasvatada veelgi ekspordi osakaalu ning laieneda ka teistesse Skandinaaviamaadesse nagu Rootsi, Taani ja Norra. „Suuremad restaureerimis- ja tootmismahud nõuavad suuremat pinda, mistõttu planeerime uue tootmishoone ehitamist Kuusallu. Tänaseks oleme saavutanud 80% restaureerimismahust, mida pakkuda suudame, mistõttu tootmise laienemine on hädavajalik,“ sõnas Tarum.

Scandinor OÜ põhitegevus on akende ja uste restaureerimine ja paigaldus. 2012. aastal loodud ettevõte tegutseb Eestis ja Soomes ning seal töötab 65 inimest.