Eesti delegatsiooni juhi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi lennundusosakonna juhataja Taivo Linnamägi sõnul ei vääri riik, kes rikub järjekindlalt tsiviillennunduse aluseks olevat Chicago konventsiooni, nõukogus kohta. „See on maailma lennundusringkondade ühine samm, mis annab selge sõnumi, et Venemaad kui agressorit ei nähta enam rahvusvaheliste otsustusprotsesside juhtimises,“ selgitas Linnamägi.

Salajasel hääletusel hääletas Venemaa poolt 80 liikmesriiki ning nõukogusse saamiseks olnuks vaja täiendava kuue riigi toetus. Venemaa oli nõukogusse kuulunud alates 1991. aastast.

Rahvusvahelise Tsiviillennunduse Organisatsiooni nõukogu koosneb 36 liikmest, kuhu hääletatakse lennundusvaldkonna juhtivad riigid. ÜRO organisatsiooni eesmärk on rahvusvaheliste normide, soovitatava praktika ja protseduuride jõustamine kogu lennundusvaldkonnale. Diskussioonide käigus lepiti kokku, kuidas saavutada pikaajalisi keskkonnaalaseid eesmärke, tagada ohutus, luua valdkondlik küberturvalisuse raamistik ning kohaneda kriisidega.

Montréalis toimunud kohtumisel valiti nädala alguses nõukogu viimased 14 liiget. „Eestil on põhjust uhke olla, sest nõukogus jätkab meie piirkonnast soomlastelt teatepulga üle võtnud Island, kes esindab nõukogus Põhjala riikide ühiseid huvisid,“ rõõmustas Linnamägi. Island ja lisaks veel seitse Euroopa piirkonna riiki, sh Austria, Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania, Suurbritannia ning Rumeenia valiti nõukogu liikmeteks järgmiseks kolmeks aastaks.

Jaga
Kommentaarid