Ärikinnisvara alase nõustamise ja analüütikaga tegeleva RE Kinnisvara juhatuse liikme Monica Meldo sõnul pole ärikinnisvaraturule hindade märgatav langus jõudnud, pigem vastupidi – kõrge inflatsioon kergitab üürihindu kehtivates üürilepingutes ja tormiliselt on kasvanud uute hoonete ehitushinnad. Üürihinnad on kerkinud just uuemates büroodes, vanemate ja madala kvaliteediga büroode üürihinnad ei ole suuresti muutunud.

„On väga tõenäoline, et seniste hindadega uute äriruumide lõpumüük saab läbi juba enne 2022. aasta lõppu, sest vabade ruumide jääk ei ole suur,“ ütles Meldo. „Paljud üürnikud on süvenevast defitsiidist ka aru saanud ja tegelevad aktiivselt oma ruumivajaduse lahendamisega, suhteliselt palju üürilepinguid erinevates hoonetes sõlmiti käesoleva aasta juulis ja augustis või on läbirääkimised lõpusirgel.“

Meldo sõnul saab uute äriruumide suur defitsiit ilmselt tõeks 2023. aasta alguses, mis omakorda julgustab arendajaid uute hoonetega turule tulema. „Üldist meelestatust nii üürnike kui arendajate poolel mõjutab aga kindlasti ka eelseisva sügise ja talve järel majanduses valitsev olukord – turbulentsete energiahindade tõttu võib majanduse seis ka oodatust rohkem halveneda,“ nentis Meldo.

Büroopinda otsivad startup’id

Kuna uute büroopindade üürile andmine on 2022. aastal olnud endiselt edukas ja ruumide vaba jääk on oluliselt vähenenud, on 2022. aasta lõpuks oodata uute büroode nappust. Kuna uute büroohoonete valmimine on suuresti lükkunud 2024. aastasse, siis defitsiit võib kesta ka kogu 2023. aasta. „Nõudlus büroopindade järele tuleb peamiselt info ja side sektori ettevõtetelt,“ märkis Meldo. Suuresti on uute büroopindade otsijate näol tegu Eesti startup-sektoriga.

Seega prognoosib RE Kinnisvara, et nii 2022. aasta lõpus kui 2023. aastal on uute bürooruumide saadavus kesklinnas ja selle lähiümbruses kesine. Lähiajal valmivad hooned on üürile antud või on vabade büroode jääk nii väike, et üürnik leitakse veel enne aasta lõppu. Järgmine suurem maht arendusi peaks valmima 2024. aastal, kuid ehitusi pole veel alustatud ning ehitusturu olukorrast ja üürnike huvist tulenevalt võivad otsuses ka edasi lükkuda, ütles Meldo.

Ehitussektorit tabab pankrotilaine

Multifunktsionaalsete lao- ja tootmishoonete (ladu, büroo ja kauplus ühes hoones) arendamine on jätkuvalt aktiivne. 2022. aasta müügitempo on siiani olnud hea, kuid uued arendused hakkavad kallinenud ehitushindade tõttu turule tulema kõrgemate üürihindadega, mis paneb turu tõsiselt proovile.

Ärikinnisvaraturule avaldab otsest mõju ehitusturul toimuv. RE Kinnisvara turuülevaate kohaselt pole mitmed ehitusfirmad siiski pankrotist pääsenud ja selle aasta sügisel oodatakse ehitussektoris uut pankrotilainet. Kõrgete ehitushindade tõttu uute tellimuste arv väheneb. Peale erasektori kavandatud projektide ootelepaneku on riik ja kohalikud omavalitsused loobunud paljudest 2022. aastaks kavandatud hangetest või on need hanked läbi kukkunud sobiva hinnaga pakkumiste puudusel. Pessimistlikemate ennustuste kohaselt väheneb ehitussektoris peale 2022. aastal valmivate objektide ehituse lõppu töötajate vajadus kuni kolmandiku võrra.